Kata visszatérése jót tett a Pepsi márkának


Kétheti rendszerességgel indítunk reklámkutatásokat, hogy a 2009 óta fennálló, immáron többszáz szpotot magába foglaló, így akár szektorspecifikus benchmarkok megadására is képes Spotlight rendszerünket frissen tartsuk. Ezúttal a tavaly megjelenő Pepsi reklámot választottuk.

Egy tévéreklám sikere alapvetően három kulcstényezőtől függ. Egyrészről fontos, hogy megfelelő médiasúllyal jelentkezzen, hiszen az erős reklámzajból súly nélkül nehéz. Fontos a célzás is, hiszen a nem megfelelő célcsoportot elérni szintén kidobott pénz az ablakon. Harmadszor pedig a kreatív koncepció az, amely a siker kulcsa, vagy éppen a gátja lehet. A kreatív teszteknek éppen ezért van erős létjogosultságuk, ráadásul költségük eltörpül egy kampány költségéhez képest, a hirdető pedig megfelelő eredmények birtokában nagyobb nyugalommal és magabiztossággal tud belevágni a kampányába.

„Helló, Kata vagyok: 61 az illeszkedés”

A vizsgált reklám márkához, a Pepsihez való illeszkedése megfelelő, hiszen a mért 61-es illeszkedési érték valamivel magasabb, mint a Spotlight illeszkedés benchmark-értéke. Ez azért is fontos, mert alacsony illeszkedés esetén a fogyasztók fejében inkább zavarodottság, a koncepció befogadásának hiánya, rosszabb esetben a márka elutasítása jellemző – a Pepsi jól megugrotta ezt a feladatot.

Az illeszkedés mellett álló másik fő metrikával, a tetszésértékkel sincs baj, igaz nem is túl erős – pedig mi azt hittük, hogy a 20 év után leporolt „Hello, Kata vagyok” koncepció mindent tarol majd. Míg a Spotlight benchmark egy 100 fokú skálán átlagosan 56-os értéket mutat, addig a Pepsi szpotja 58-as értékre került. A realtime tetszésértékelő rendszerünk, a Spotmeter megmutatta, hogy az általános tetszést elsősorban az az 50+ korosztály löki átlagosra, amely már az eredeti szpotnál sem feltétlenül jelentett megfelelő korcsoportot. Velük állnak szemben a 18-29 évesek, akik – retro ide vagy oda -, némi bizonytalankodás után abszolút megvették a reklámot.

Egyébként a szereplőket minden korcsoport kedvelte, inkább a sztorival, a szpot dinamizmusával volt a nézőknek problémájuk. Kata visszatérése tehát összességében jót tett a márkának, és ne feledkezzünk el a Família Kft. ikreinek egyikéről, Spáh Dávidról sem, aki szintén felbukkan a reklámban, éppúgy, ahogy a 20 évvel ezelőtti klasszikus Pepsi-szpotban is.

Ferenc Sági
kutatási csoportvezető

Amennyiben további információra van szüksége, akkor kérem vegye fel a kapcsolatot az NRC tanácsadójával, aki minden kérdésére örömmel válaszol. 

[ninja_form id=18]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Artikel zu ähnlichen Themen

Stöbern Sie in den herunterladbaren Infografiken des NRC, nutzen Sie die Daten, die Sie finden, aber verweisen Sie bitte immer auf uns.
Lassen Sie uns reden!

Schreiben oder rufen Sie mich an und ich werde Ihre Fragen beantworten

Wir können Ihnen helfen, dass sich Ihre Investition in die Marktforschung schnell auszahlt!
Sági Ferenc további cikkei
Az e-kereskedelem trendjei - 2024

Az e-kereskedelem trendjei – 2024

Az NRC-nél évtizedes távlatban látjuk az e-kereskedelmi trendeket (is), hiszen a legnagyobb magyar online kutatócégként szakmai kötelességünk ezt a területet (is) mérni. Éveken keresztül

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

Még nincs egy éve, hogy a ChatGPT berobbant az életünkbe, s mi máris a harmadik mérést végezzük el a lakosság körében. Az AI alkalmazásokat és azon belül a ChatGPT-t rendszeresen használók aránya viszont egyhelyben topog.

Psychologe statt KI?

Psychologe statt KI?

Die Psychotherapeutin und New-York-Times-Bestsellerautorin Esther Perel ist eine der schärfsten und originellsten Stimmen zum Thema moderne Beziehungen. Im September hielt sie einen Vortrag in der BrainBar in Budapest. Geschrieben von Szilvi Szücs.

de_DEDE