Untersuchung der Benutzerfreundlichkeit von kleinen Bildschirmen

vegh-viola-color

Az online világban való létezés minden szereplőtől megköveteli, hogy átlépve addigi tapasztalatain és megszokott gyakorlatán, folyamatosan „out of the box” gondolkodjon. Igaz ez a felületek tervezőire, fejlesztőire, tulajdonosaira, kutatóira, és végső soron a felhasználókra is. A technológiai fejlesztések, a gyorsan változó eszközpenetráció és eszközhasználat állandó és dinamikus reagálást kíván minden szereplőtől. Új kommunikációs felületek nyílnak, amelyeket a userek másképpen használnak, mást várnak el tőlük, ehhez alkalmazkodva kell tehát megtervezni és létrehozni, és másképpen is kell tesztelni őket, hogy mennyire felelnek meg ennek az elvárásnak.

Bárhol, bármikor, bármilyen felületen

Már régen nem csak számítógépen netezünk, a felnőtt internetezők majdnem kétharmada használ valamilyen internetezésre alkalmas „small screen” eszközt (okostelefont vagy táblagépet), és szinte mindegyikük internetezik is készülékén. Az internetes tartalomszolgáltatóknak kiemelt figyelmet kell szentelniük ezeknek a felületeknek, komolyan kell venniük a kisképernyős megjelenésüket, mert nem elég már egy jól megtervezett, felhasználóbarát és menő honlap, fontos, hogy a felhasználók el tudják érni, és könnyen tudják használni azt mobil eszközükön is.

És akkor még nem is beszéltünk az applikációkról, amiket a készüléktulajdonosok majdnem 90%-a töltött már le. Nem kevesen vannak azok (a kisképernyős internetezők 25%-a), akik szinte gondolkodás nélkül töltenek le applikációkat telefonjukra, és húsznál is több alkalmazást próbáltak már ki. Az ingyenes appok könnyen hozzáférhetőek, de ugyanolyan könnyen törölhetőek is, ha valamiért nem felelnek meg a usereknek.

A felhasználói magatartás az érintőképernyő használatakor egészen más, mint asztali gépen, laptopon: elég csak arra gondolnunk, hogy a navigáláshoz nem egeret, hanem saját ujjukat használják; az egyszerre megjelenített információmennyiség jóval kisebb – így kevesebb a hely a mellébeszélésre, de a reklámtartalom elhelyezésére is. Mivel más a felület, mástól lesz felhasználóbarát egy mobilos vagy egy tabletes megjelenés, mint egy hagyományos képernyőn használt honlap.

Minden lehetséges

Az NRC évek óta foglalkozik weblapok usability tesztjével, aminek a leggazdagabb insightokat nyújtó formája a szemkamerás felvétellel kísért mélyinterjú, melynek során a userek a legtipikusabb felülethasználati szituációk során ismerkednek meg a honlapokkal; a kutató pedig egyrészt megfigyeli és elemzi a vizsgálatba bevont személyek tevékenységét, kattintásait és szemmozgásait, másrészt megtudja használat közbeni benyomásait, elvárásait és nehézségeit a honlappal kapcsolatban.

Miért ne tesztelhetnénk ugyanígy a felületek kisképernyős megjelenéseit, illetve az applikációk használatát? Még csak nagyon kevesen alkalmazzák, de technikai akadálya már régen nincs ezeknek a teszteknek, jelentőségüket pedig a fentiek tekintetében könnyű belátni: fontos, hogy a piacon a felhasználókra optimalizált kisképernyős felületek jelenjenek meg, hiszen ezeket az oldalakat mobilon és tableten is ugyanolyan könnyű elhagyni, felváltani a versenytárséval, mint nagyképernyőn; az applikációkat pedig egy másodperc letörölni, és letölteni helyette egy másikat.

Az NRC a tesztelés során a svéd technológiát alkalmazza. Partnere ebben a Tobii Technology, folyamatos fejlesztéseik segítségével az online felületek tesztelése egyre természetesebb módon zajlik és egyre hatékonyabb. A kisképernyős usability teszt során a felhasználók szabadon használhatják akár saját okostelefonjukat vagy táblagépüket, forgathatják azt, megnyithatnak rajta böngészőt, applikációt vagy videót. Az adatok pontosságát az biztosítja, hogy a teszt során a készülék egy állványhoz van rögzítve, így a kamerák pontosan tudják rögzíteni a képernyőn látható képet és az interjúalany szemmozgásait. Ugyanez a technológia már okostévék platformjainak tesztelésére is alkalmas.

A kisképernyők és alternatív felületek jelentősége egyre komolyabb, felhasználói tesztelésük elhanyagolására pedig egyre kevesebb ürügy marad.

***
Ismerje meg szemkamerás megoldásainkat: szemkamera.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Artikel zu ähnlichen Themen

Stöbern Sie in den herunterladbaren Infografiken des NRC, nutzen Sie die Daten, die Sie finden, aber verweisen Sie bitte immer auf uns.
weitere Artikel von psz

"Theater ist die ganze Welt...

...und jeder Mann und jede Frau ist ein Akteur darin." Aber wer ist im Publikum? Wer geht ins Theater und warum? Und warum nicht? Nun, die 18-59-Jährigen

Apfel mit Birne

Qualitative Online-Methoden Der Einsatz von qualitativen Online-Methoden steckt noch in den Kinderschuhen, obwohl es keine technischen Hindernisse gibt, um perfekt kunden- und teilnehmerfreundliche Schnittstellen zu schaffen

|

Hefe für die ungarische Bierkultur

Seit Januar 2012 ist in Ungarn das Brauen in kleinem Maßstab für den Hausgebrauch erlaubt, was eine Revolution des Bieres nach dem Schnaps im Rahmen der laufenden gastronomischen Revolution in Ungarn voraussagt.

Noch Raum für Verbesserungen

In diesen Tagen wird viel über die Entwicklung der heimischen Weinkultur gesprochen. Es gibt immer mehr Möglichkeiten für diejenigen, die Weine besser kennen lernen wollen, sei es auf Festivals oder bei Weinproben. A

de_DEDE