NRC employee tracking research summary

Mi jön a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás helyett? – megtudhatod a munkavállalói kutatásunkból

A klasszikus, a fiatalabbak által inkább csak a dalrefrénből ismert XIX. századi munkásmozgalmi követelés XX. századi magvalósulása után új munkavállalói elvárások fogalmazódnak meg most, a XXI. században. Felbolydult a munkaerőpiac nálunk, Magyarországon is. A rendszerváltás utáni nyomasztó álláshiányra, a vadkapitalizmus jegyeit hordozó munkaadók és kényszerű álvállalkozók korára emlékezők számára különös látni a munkaerőhiányt és azt a változást, amit mindez a munkaadók és munkavállalók hozzáállásában, gondolkodásmódjában okozott. Az NRC munkavállalói kutatása az átalakuló munkaerőpiac megértését hivatott támogatni, a keresleti oldalról. A kutatás felhívja a figyelmet sok jelenségre, amiból csak néhányat – pusztán a kerek számok kedvéért itt és most 10-et – szeretnénk kiemelni.

1. Nem a jövendő munkánkhoz tanulunk

Jellemző, hogy a munkában lévők nem a végzettségükhöz illeszkedő munkát végeznek, és az újonnan elhelyezkedni tervezők nagyobb része sem ragaszkodik a végzettségének megfelelő munkához. Ez persze jó is, hiszen a munkavállalók rugalmasságát mutatja, de rossz is, hiszen azt jelenti, hogy az iskolában szerzett tudás a munka világában sokszor nem hasznosul.

2. A közszolgálatba inkább jutnak, mint törekszenek a munkavállalók

Nem vonzó a közszolgálat, annak ellenére sem, hogy a munkavállalók jelentős része, több mint 40%-a itt dolgozik.

3. Nagyon messze vagyunk az élethosszig tartó tanulástól

Csak minden tizedik munkavállaló tanul is, ők legtöbbször a felsőfokú tanulmányaikat végzik vagy fejezik be. Ebben a munkaadók szerepe is látszik, hiszen csak az esetek felében támogatják a tanulást.

4. A jövedelem, és ezen belül is a bér meghatározó

A többség fő törekvése jelenlegi munkahelyén az anyagi előrelépés, és ehhez képest a szakmai, és még inkább a pozícióban történő haladás másodlagos. Elégedettségük is ebben a tényezőben a legalacsonyabb.

 

 

5. Már nem elég a buszbérlet és a SZÉP kártya

Az öngondoskodásra való igény már a munkahelyválasztási preferenciáknál is megjelenik. A hagyományos juttatások mellé egyre inkább felzárkózik az egészséggel és nyugdíjjal kapcsolatos, öngondoskodást támogató munkahelyi juttatások iránti igény.

6. A munkavállalóknak inkább csak a szemük kívánja a munkahely váltást

A munkahely biztonsága nagyon fontos a magyar munkavállalók többségének. Tízből négy munkavállaló több mint 5 éve van a jelenlegi munkahelyén. Ugyanakkor az is igaz, hogy körülbelül ugyanennyien legalább időnként utánanéznek a lehetséges állásoknak, aktívan viszont csak 8% keres másik munkát.

7. A munkavállalók zöme szabálykövető és biztonságkereső

A munkavállalók 70%-a ebbe a két kategóriába sorolható be. Kihívásokra, magasabb pozícióra, mások vezetésére kevesen nyitottak.

8. A Covid élesebbé tette a munkavállalók helyzetében meglévő különbségeket

A Covid azokat érintette inkább negatívan, akik egyébként sem a munkaerőpiac kegyeltjei: az alacsonyabban képzett kétkezi munkásokat (akik fele azt mondta, hogy negatívan érintette az állását a Covid). Ezzel szemben a középkorúak, a szellemi foglalkozásúak több mint tizede kifejezetten úgy érzi, pozitívan érintette a Covid az állását.

9. A generációk közötti munkahelyi problémák szerencsére nem általánosak, ha vannak is, inkább műbalhék

Alig több mint minden tizedik munkavállaló jelezte, hogy akadnak problémák az eltérő korosztályba tartozó munkatársakkal való együttműködésben. Érdekes, hogy inkább a fiatalabbak hajlamosak erre panaszkodni. Ezek zöme egyébként inkább stílusbéli, modorbéli eltérések, vagyis talán inkább kulturális, mintsem valódi együttműködési probléma.

10. A Home Office vonzerejével még mindig nem eléggé élnek a munkaadók

Bár az is igaz, hogy a munka jellege miatt nem mindenki tud otthonról dolgozni, és bizony azok is szép számmal vannak, akik egyszerűen szívesebben dolgoznak bentről, erősebb a Home Office iránti kereslet, mint a kínálat. A munkavállalók többsége úgy tapasztalta, hogy a nagy járványhullámok után részben vagy egészében visszaállt a korábbi rend, és ennek sokan nem örülnek. Ez különösen igaz a közszférára.  


Molnár Zoltán, kutatási igazgatóA kutatásról részletes információt ide kattintva találsz!


 

Mi jön a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás helyett? (Spotify)


Korábbi NRC podcast adásaink
:

Veszélyben a reprezentativitás (Spotify)
Berobbanó podcast-piac (Spotify)
Virtuális valóságtól a Metaverzumig (Spotify)
Fenntarthatóság és a magyar fogyasztó (Spotify)
Változó tartalomfogyasztás: tévé és streaming (Spotify)

 

ONLINE KUTATÁST, ÁRAJÁNLATOT SZERETNE? VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT ÉS MINDEN KÉRDÉSÉRE ÖRÖMMEL VÁLASZOLUNK!

 

Listen to this:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles on similar topics

Downloadable infographics

Browse the NRC downloadable infographics, use the data you find, but please always refer to us.
en_USEN