5 év múlva már okosvécén fogunk ülni?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

molnar-judit
Manapság lassan már minden „okossá” válik körülöttünk. Az okostelefonok, tabletek már az életünk részei, de emellett támadnak az okosórák, okoskarkötők, okosszemüvegek, okoshűtők és egyéb okos okosságok. De vajon hogy fogadják ezt a hazai internetezők? Nyitottak arra, hogy ilyen szinten beengedjék életükbe ezt az internet vezérelte világot, vagy maradnának inkább egy konzervatívabb életformánál? Erre kerestük a választ.

A legújabb kütyü kutatásunk a 2015. őszi Marketingkutató magazinban jelent meg. Order now  NRC's free professional magazine, which is also sent to corporate subscribers by post.

*****

Lassan nem lehet már olyan eszközt találni háztartásunkban, vagy olyan ruhadarabot a szekrényünkben, aminek ne készült volna már el az „okos” változata. Folyamatosan ellepnek minket a különböző kütyük, melyek állítólag könnyebbé teszik életünket. Vannak, akik idegenkednek ezektől a modern, internet alapú eszközöktől, mások alig bírják kivárni azt, hogy egy újabb ilyen eszközt vásárolhassanak.A következő jövőképet festettük válaszadóink elé:

  • Reggel hétkor a csuklónkon érzett enyhe rezgés ébreszt, a karperec alvási ciklusunk alapján pont a tökéletes időpontban kapcsol be.
  • Reggeli előtt egy szkennernél húzzuk el a kezünket, hogy az Ie tudja olvasni a vércukorszintünket, majd eszerint ajánl reggelit.
  • A kávégépre illesztjük ujjunkat, így az ujjlenyomatunk alapján felismer, és pontosan olyan kévét főz nekünk, amilyet szeretünk.
  • Okosvillával esszük a reggelit, ami arra is figyel, hogy ne együnk túl gyorsan, mert az nem egészséges.
  • Reggeli után okosfogkefével mosunk fogat, ami amellett, hogy figyeli a fogmosási szokásainkat, el is küldi azt okostelefonunkra, és figyelmeztet, hogy holnap két perccel több időt kellene a fogainkra szánni…

A leírás láttán a 18-75 éves internetezők mindössze 25%-a jelezte azt, hogy vonzó számára ez a teljesen „okos” életforma, és ennél is kevesebben (15%) tudják azt elképzelni, hogy néhány év múlva ilyen szinten fogják használni az okos eszközöket, és ehhez hasonlóan fognak élni. Természetesen korosztályonként látható némi eltérés: míg a fiatal, 18-29 éves korosztály körében 30% azoknak az aránya, akik vonzónak találják a felvázolt életformát, addig az ötven felettiek körében ez az arány már csak 20%. Ez alapján ugyanakkor nem beszélhetünk a fiatalok részéről sem feltétlen nyitottságról. De vajon mi lehet az elutasítás oka? Hiszen ezek az eszközök megkönnyítik a mindennapjainkat, és gyakorlatilag konkrét feladatokat vesznek ki a kezünkből – akkor miért nem szimpatikus ez az emberek többségének?A szakértő ellenzők között akadnak olyanok, akik attól tartanak, hogy az emberek elidegenednek egymástól a modern kütyük hatására; vannak, akik a környezetvédelmi problémákat emelik ki; megint mások pedig egy olyan posztapokaliptikus világképet vizionálnak, amelyben egyik napról a másikra gépek nélkül maradunk „életképtelenül”, az okos kütyük ellenünk fordulnak, és nekünk már nem lesz meg a képességünk arra, hogy megvédjük magunkat, hiszen addigra teljesen ellustulunk, és magatehetetlenek leszünk az okos eszközöknek köszönhetően.De hogy látják ezt magyar internetezők? Nagyjából hasonlóan vélekednek, hiszen körülbelül kétharmaduk gondolja úgy, hogy az okos kütyük térhódításának köszönhetően az emberi kapcsolatok felszínesebbé válnak/válhatnak, továbbá hogy használatuk veszélyes az emberi fejlődésre nézve, mivel egyre kevésbé leszünk rákényszerülve arra, hogy gondolkozzunk. A többség az adatbiztonság miatt is aggódik, mert úgy gondolják, hogy adataink, személyes információink könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ha ilyen eszközöket használunk.Az internetezőkön belül három nagy szegmenst különíthetünk el az okos eszközökhöz való hozzáállás alapján. A relatív többség, nagyjából minden második ember az „elzárkózók” körét erősíti: ők alapvetően úgy látják, nincs szükségük már több okos eszközre. Körülbelül a a netezők egynegyede tartozik a „nyitottak” közé, akik azt vallják, hogy haladni kell a korral, ezért ha tehetik, megvásárolnak majd minden olyan okos eszközt, amiről úgy gondolják, hogy hasznos. Hasonló nagyságú a „mérsékelten kütyüpártiak” tábora – ők bár számolnak a veszélyekkel, néhány új okos eszközre még nyitottságot mutatnak.De melyek is azok az eszközök, amelyekre inkább nyitottak az emberek, és melyek, amelyekre kevésbé? Kutatásunkban tíz különböző – önkényesen választott – okos eszköz esetében mértük meg azt, hogy hány embernek tetszik, hányan vennék igénybe olyan áron, amit kedvezőnek ítélnek meg, és mennyit fizetnének az adott eszközért jelenleg. A részletes eredményeket a következő ábrák mutatják.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Let's talk!

Write or call me and I will answer your questions

We can help you make market research a quick return on your investment!
More articles by János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

en_USEN