Okostelefon-választási előrejelzés

molnar-judit

„Ha legközelebb okostelefont veszek, olyat választok, ami kedvező áron elérhető és nagy kijelzője van; emellett fontos, hogy nagy legyen a memóriája (vagy legalább bővíthető), de a legfontosabb, hogy sokáig bírja az aksija.” Így foglalhatnánk össze egy átlagos okostelefon használó jövőbeli vásárlási elképzeléseit.

A legújabb kütyü kutatásunk a 2015. tavaszi Marketingkutató magazinban jelent meg. Order now  NRC's free professional magazine, which is also sent to corporate subscribers by post.

*****

Az elmúlt két évben a 18-69 éves internetezők körében 9-9 százalékponttal emelkedett az okostelefon tulajdonosok aránya. Míg 2013 elején még csak 45% büszkélkedhetett ilyen eszközzel, egy évvel később ez az arány már elérte az 54%-ot, jelenleg – 2015 első negyedévében – pedig 63%-on állunk.

A penetráció egyenletes növekedése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az eladott okostelefon-készülékek száma is hasonló nagyságrendű lenne a három időszakban. Egyre többen vannak ugyanis azok, akik már nem az első okostelefont használják, hanem a legutóbbi vásárlásuk során már okostelefont cseréltek le egy újabbra, modernebbre. Már 2014 év elején is magas, 46% volt az okostelefonnal rendelkezők körében azok aránya, akik arról számoltak be, hogy korábbi telefonjuk is okos volt, jelenleg pedig ez az arány már eléri az 52%-ot.
Az okostelefonok további terjedése megállíthatatlannak tűnik, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag már nem is lehet kapni „nemokost”. A Telekom mobilkészülék-kínálatát böngészve például azt láthatjuk, hogy 86 eszközből mindössze nyolc hagyományos készülék, és közülük is csaj egy kapható 10 ezer forintos ár alatt. Nem sok teret hagytak tehát a hagyományos irányba húzóknak, akik így akarva-akaratlanul is okostelefonnal a zsebükben távoznak egy mobiltelefon vásárlás során.

Az okostelefon-tulajdonosok által használt márkákat illetően jelentős változások fedezhetők fel az elmúlt években. Jelenleg a Samsung tetemes előnnyel áll az első helyen, az okostelefon tulajdonosok 36%-a büszkélkedhet ilyen készülékkel. A Sony részesedése már csak mintegy fele ennek (17%), az eltűnőfélben lévő Nokia a harmadik helyen 11%-ot tudhat magáénak, a feltörekvőben lévő LG 9%-ot – iPhone-ja pedig 7%-nak van. 2013 év elején a Samsung piaci pozíciója a jelenlegihez hasonló (35%) volt, a verseny ugyanakkor sokkal élesebb volt a dobogós helyekért; a Nokia 19%-al állt a második helyen, s bár akkora már megszűnt a japán Sony és a svéd Ericsson egy évtizedig tartó vegyesvállalata, a Sony Ericsson készülékek még hasítottak a magyar piacon 17%-os részesedéssel.
De hogy mi várható a közeljövőben, és ki tudja majd megszorongatni a Samsungot? Pályázó nagyon sok van. Egyre több új okostelefon márkával is találkozhatunk: a Microsoft immáron a Nokia név elhagyásával kínálja a pénztárcabarát Lumia készülékeit, a Huawei Honor néven új okostelefon márkával jelent meg, és megérkeztek a Lenovo készülékek is a magyar piacra.

A jövőbeli trendek, tendenciák az okostelefon-piacon nagyban függhetnek attól, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg azokban, akik már jelenleg is ilyen készüléket használnak. Ők a következő döntésükbe már ezeket az elvárásokat fogják beépíteni, és a jelenlegi tapasztalatokat fogják megosztani azokkal, akik nem használtak még okostelefont – így befolyásolva az ő döntésüket is. De mik is ezek az elvárások pontosan?

Szinte minden termékkategória és szolgáltatás vizsgálata során az ár kerül ki győztesen a vásárlást befolyásoló tényezők közül, ezért különösen érdekes, hogy az okostelefonok esetében ez nem így van. Persze az ár itt is nagyon fontos tényező, hiszen a smartphone userek 87%-a jelezte, hogy fontos szerepe lenne az árnak a következő okostelefon-vásárlása során. Ugyanakkor az akkumulátor üzemideje még az árnál is valamivel fontosabbnak bizonyult, ezt a tulajdonságot ugyanis tízből kilencen sorolták a vásárlásra befolyással bíró jellemzők közé.
Nem véletlenül, hiszen ez az a szempont, amivel a legkevesebben (a smartpone-osok csak valamivel több mint harmada) elégedettek a jelenlegi készülékükkel kapcsolatban. Az okostelefonosok számos fórumon hangot is adnak elégedetlenségüknek az üzemidővel kapcsolatban, és érdekes kérdésként vetik fel azt, hogy „az akkumulátorok vajon miért nem fejlődnek az okostelefonokkal együtt”. Az intereneten sok tesztet is lehet találni, amelyek a készülékeket az akkumulátor teljesítménye alapján hasonlítják össze. A PhoneArena 2014 júniusi tesztjéből például az derül ki, hogy az LG G3, a Samsung Galaxy S5 és a Sony Xperia Z2 azok a készülékek, amelyek átlépik a 8 órás, állandó használat melletti álomhatárt. Az iPhone5 ugyenezen a teszten csak 5 órát bírt. Sokaknak ugyanakkor a 8 órán felüli időtartam sem elegendő, számukra az akkumulátor mindenképpen szűk keresztmetszetnek számít, ha okostelefonokról van szó. Persze számos olyan trükk van (pl. automatikus jelkeresés és rezgő funkció kikapcsolása, fényerő alacsonyabb szintre állítása), amelyekkel az akkumulátor üzemideje jelentősen növelhető lenne, de ezeket az elégedetlenkedők sokszor nem próbálják, vagy nem akarják használni.

Szerepet játszana a választásban, ha most venne okostelefont:

kutyu-vasarlas-2

A két legfontosabb szempont (akkumulátor üzemideje és ár) után az érintőképernyő mérete, a memória mérete/bővíthetősége és a kijelző egyéb tulajdonságai (színek, felbontás, érzékenység, láthatóság) szerepelnek még a legfontosabb tényezők között – ezeket ötből négy okostelefon használó sorolja a vásárlás során mérlegelendő kritériumok közé. Érdekes eredmény, hogy az operációs rendszer a márka felett áll, azaz többeknek (77%) számít, hogy milyen operációs rendszer fut majd jövőbeli telefonjukon, mint az, hogy milyen márkájú a készülék (63%).

Zárásként nézzünk meg egy, a jövőbeli okostelefon-vásárlásnál még hipotetikusabb helyzetet: azt, hogy mi történne, ha mindenki teljesen szabadon választhatna saját maga számára egy okostelefont, mintegy ajándékként. 26% választana ilyen helyzetben iPhone-t, 27% Samsungot, 28% valamilyen más androidos, 6% pedig nem androidos készüléket. Nagyjából minden tizedik okostelefon-használó döntésképtelen egy ilyen helyzetben: az ő fejükben nincs olyan márka vagy készülék, amire kimondottan vágynának. Mint láthatjuk, akkumulátor üzemidő ide vagy oda, körülbelül négyszer annyian vannak azok, akik iPhone-ra vágynának, mint azok, akik jelenleg is ilyen készülékkel rendelkeznek.

Összességében nézve a helyzetet pedig megállapítható, hogy az ideális okostelefon egy iPhone vagy egy androidos készülék olyan aksival, amely több napot is bír egyetlen feltöltéssel, nagyméretű és nagyon jó minőségű érintőképernyővel rendelkezik, továbbá mindezek mellett még olcsó is. Nyert ügye van annak a gyártónak, amelyik kijön egy ilyen készülékkel.

***
Kütyü kutatás sorozatunk korábbi cikkei here is elérhetők!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Let's talk!

Write or call me and I will answer your questions

We can help you make market research a quick return on your investment!
More articles by János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

en_USEN