Kis magyar torrentológia

Francis Sagi

Leíró elemzés a magyarok torrentezési szokásairól

Apró kis információdarabkák szétszórva a világban. Minden információdarabka megosztható és letölthető, egészen addig, amíg össze nem áll a nagy egész, maga az ingyenes tartalom. A torrentezés régóta szorosan kötődik a netezéshez Magyarországon is, és nyugodtan kijelenthető, hogy tömegek szokásává vált. Sokak számára az élet velejárója, amiről – elsősorban ingyenessége okán – nagyon nehéz volna leszokni.

*****

A kutatás a 2014. téli Marketingkutató magazinban jelent meg. Haz tu pedido  La revista profesional gratuita de NRC, que también se envía por correo a las empresas suscritas.

*****

A torrentezés széles körben ismert fogalom, hiszen a magyar internetezők 80%-a hallott már róla, sőt 37%-uk szokott is torrentezni. Ez az arány több mint 1,7 milliós tömeget jelent, ami a teljes felnőtt magyar lakosság ötödét teszi ki. A fájlcserélés leginkább a fiatalok tevékenysége: a 18-29 évesek 94%-a hallott már róla, több mint felük (54%) alkalmazza is azt.A torrentezők domináns hányada legalább hetente húz le valamit a netről, vagyis rendszeresen végzett tevékenységről beszélhetünk. A gyakoriság terén is vannak korosztályos jellegzetességek: a fiatal torrentezők gyakrabban töltenek le fájlcserélő oldalakról, mint idősebb társaik, a 18-29 évesek esetében a „csak” havi szinten letöltő torrentező gyakorlatilag nem létező fogalom.

Mit húznak le?

Az ingyenesen letöltők elsősorban szórakozást keresnek , hiszen a legtöbben filmeket (81%), valamint sorozatokat (53%) szednek le torrentoldalakról. A legális és ingyenes online audio streamoldalak megjelenése ellenére a torrentezők fele továbbra is tölt le zenét, zenei albumokat is. A játékok, szoftverek valamint a könyvek, dokumentumok is népszerűek, ezek a tartalmak nagyjából harmaduknak kelti fel az érdeklődését. A sort az erotikus filmek zárják, a torrentezők 14%-a tölt le ilyen jellegű tartalmat, a sztereotípiáknak megfelelően jobbára férfiak.A letöltések volumenében is mutatkoznak eltérések az egyes tartalomtípusok között. Ha az átlagos letöltési darabszámokat tekintjük, a könyvek, dokumentumok – amibe a könyvek széles repertoárja mellett az újságok, magazinok is beletartoznak – viszik a prímet, hiszen egy átlagos hónapban a szöveges tartalmakból nagyjából 15 darabot tölt le egy torrentező. Filmekből átlagosan havi hatot szednek le, ami azt jelenti, hogy egy vasárnapi esti filmnézés mellett még a szürke hétköznapokra is jut egy-két film, ha esetleg unalmas lenne a tévéműsor. Jelentős még a sorozatok iránti érdeklődés is, egy átlagos hónapban 14 epizódot szednek le a netről, ami azt jelenti, hogy minden második nap lehetséges egy-egy új rész megtekintése. Ha még az erotikus filmek havi öt darabos letöltését is ideszámítjuk, akkor nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a mozgóképes tartalom iránt a legnagyobb a kereslet. Emellett viszonylag nagy igény mutatkozik az új zenei albumok megismerése iránt is, hiszen nagyjából öt új kiadványt, zenetorrentet kap le egy letöltő havonta. Egy átlagos torrentező ugyanennyi idő alatt két játékot tölt le, a szoftverek, programok letöltése pedig még ennél is ritkább.

Egy mindenek felett

A torrentezők harmada kizárólag magyar oldalt, tizedük kizárólag külföldit, 40%-uk pedig magyar és külföldi site-ot is használ. Ha csak a hazai site-okat tekintjük, akkor az oldalhasználati szokásokban lojalitás tapasztalható, hiszen egy átlagos torrentező általában csak egyetlen hazai oldalon regisztrált tag. Ez nem feltétlenül saját választás kérdése, hiszen a magyar oldalak általában meghívásos rendszerben működnek, ezért egyes nagyobb presztízsű site-okra bejutni szinte kiváltság – sokan meg is becsülik az ilyen jellegű tagságot.Szinte köztudott tény, hogy a többtucatnyi magyar torrentoldal közül a legmagasabb ismertséggel bíró site, a maga 9 évével már-már matuzsálemnek számító nCore, amit a torrentezők csaknem mindegyike (86%) ismer. Nem is meglepő ez a magas szám, hiszen a hazai online hírportálok rendszeresen tudósítanak az oldal helyzetéről, ráadásul amíg a legtöbb torrentoldal igyekszik megbújni a sötétben, addig az nCore 2014. májusától már saját Facebook-oldallal is bír, amit jelenleg már több mint 110 ezren lájkoltak. Az ismertségi dobogóra, jelentős lemaradással, két másik patinás torrentoldal fért még fel: a bitHUmen és a Majomparadé, melyek szintén közel egy évtizedes fennállással büszkélkedhetnek.A regisztrálók számában is az nCore fölényét mérjük, a torrentezők több mint harmada ezen az oldalon (is) regisztrált, ami legalább 650 ezres tömeget jelent – az oldal saját bevallása szerint jelenleg 580 ezer regisztrált tagja van. A többi oldal a regisztrálók számát tekintve jelentős lemaradással bír az nCore-hoz képest: 10% sem regisztrált az egyébként alacsony ismertséggel bíró, regisztrációban azonban a második helyen lévő zTracker oldalra, a harmadik helyen lévő bitHUmen pedig még ekkora felhasználói aránnyal sem bír. Ezek a számok azt jelzik, hogy a hazai torrentvilágnak az nCore az alfája és az omegája – az a forrás, ahol az ember szinte mindent megtalálhat, amire szüksége van – míg a többi oldal az nCore árnyékában marad.

Az életünk részévé vált

Az nCore üzemeltetőinek véleménye eléggé nagyívű filozófiát sugall az oldal fenntartásával kapcsolatban: szerintük a site szerepe óriási, meglátásuk szerint ők biztosítják több százezer embernek a napi szórakozási lehetőséget, „az nCore visz fényt a szürke otthonokba”.Ez a vélemény nagyjából összecseng a torrentezők vélekedésével is. 44%-uk gondolja azt, hogy ha nem lenne torrent, vagy a szokásos letöltési mennyiséget nem tudná fenntartani, akkor az általános szórakozási lehetőségei jelentősen lecsökkennének, harmaduk szerint a torrentezés az életük fontos részévé vált, és olcsóbbá is teszi az életet (63%). Sőt, közel ötödük – 350 ezer ember – egyenesen azt gondolja, hogy nem tudja elképzelni az életét torrentezés nélkül.Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy a letöltők mindössze 12%-a fél a torrentezés jogi következményeitől, és ugyanekkora hányaduknak okoz lelkifurdalást az, hogy illegálisan jut tartalmakhoz a netről.A fájlcserélés legfőbb vonzereje természetesen az ingyenesség. Ha a torrentezésért fizetni kellene, akkor nagyon sokan, tízből kilencen leszámolnának a műfajjal. Ráadásul a torrentezők fele még akkor is használna fájlcserélő oldalt, ha nagyon sok pénze lenne, nehéz tehát az évtizedes, ingyenes letöltési kultúrát kiiktatni az emberek életéből. Úgy látszik, ragaszkodunk a torrenthez – és ahhoz, hogy semmilyen tényező ne befolyásolja azt a kialakult online szokásrendszert, ami a milliós tömegnek valóban a (szinte) napi szintű szórakozást jelenti.***Még több cikk médiakutatástémában!

Facebook
Twitter
LinkedIn
¡Hablemos!

Escríbame o llámeme y responderé a sus preguntas

Podemos ayudarle a rentabilizar rápidamente su inversión en estudios de mercado.
Sági Ferenc további cikkei
Az e-kereskedelem trendjei - 2024

Az e-kereskedelem trendjei – 2024

Az NRC-nél évtizedes távlatban látjuk az e-kereskedelmi trendeket (is), hiszen a legnagyobb magyar online kutatócégként szakmai kötelességünk ezt a területet (is) mérni. Éveken keresztül

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

Még nincs egy éve, hogy a ChatGPT berobbant az életünkbe, s mi máris a harmadik mérést végezzük el a lakosság körében. Az AI alkalmazásokat és azon belül a ChatGPT-t rendszeresen használók aránya viszont egyhelyben topog.

¿Psicólogo en lugar de IA?

¿Psicólogo en lugar de IA?

La psicoterapeuta y autora de bestsellers del New York Times Esther Perel es una de las voces más agudas y originales sobre las relaciones modernas en la actualidad, y dio una charla en el BrainBar de Budapest en septiembre. Escrito por Szilvi Szücs.

es_ESES