Fizetős online tartalomletöltés és videómegosztás

nrc

Ha információra van szükségünk vagy valamilyen tartalmat keresünk, sokszor az internetet hívjuk segítségül, ahol pár kattintást követően választ találhatunk kérdéseinkre. Egyes esetekben ingyenesen, még máskor ellenszolgáltatás fejében juthatunk a kívánt információhoz, termékhez, vagy szolgáltatáshoz.

Az NRC Piackutató és a TNS közös Visitor Media Research felméréséből – amely a 14-69 éves hazai internetezőket vizsgálja – kiderül, hogy a nethasználók 17 százaléka, csaknem 600 ezer ember töltött már le valamilyen fizetős online tartalmat, videomegosztásban pedig 20 százalékuk rendelkezik tapasztalattal.

Bár az egészen fiatal korosztályok, illetve a tinik nethasználata meglehetősen sokrétű és aktív, az internetes fizetős tartalmak letöltésében mégsem ők járnak az élen. Ez egyrészt abból adódhat, hogy ők többségében még nem rendelkeznek önálló keresettel, vagy esetleg nem is merül fel igényük ilyen letöltésekre. Az talán kevésbé meglepő, hogy ezen aktivitásokban inkább a férfiak, mint a nők járnak az élen; előbbiek 24, utóbbiak csupán 9 százaléka vett már igénybe ilyen szolgáltatást.

A fizetős online tartalmak közül a számítógépes illetve mobiltelefonos szoftverek azok, amelyekre a letöltők a legnagyobb arányban (64 százalék) költenek, zeneletöltésért 35, képért, illetve videóért 31 százalékuk fizetett már.

fizetos_feltoltes_abra1

Megosztod?

Az internetes tartalomszolgáltatók folyamatosan fejlesztik weboldalaikat, illetve a rendelkezésre álló webes eszköztárat, újabb és újabb innovatív megoldásokat kínálva a felhasználóknak. A világhálót a folyamatos fejlesztések és változások jellemzik. Bár az élet minden területére elmondhatjuk, hogy mozgásban van, a világhálón zajló tevékenységekre ez kiváltképp igaz. Gondoljunk csak arra, hogyan és milyen céllal indult útjára ez a „digitális információfolyam” úgy 15 évvel ezelőtt. Csupán 15 év, mégis mennyi korszakon van már túl az internet. Manapság a közösségépítés, a web2.0, és a web3.0 a leghangzatosabb internetes kifejezések. A mai nethasználó, de leginkább a fiatalok már nem csupán „nézőként” ülnek le a számítógép elé, hanem maguk is aktívan alakítják annak tartalmát.

A világháló a kapcsolatok ápolásának fontos színterévé vált. Ha a felhasználók meg szeretnék egymásnak mutatni kedvenc zenéiket, klipjeiket, videóikat, tartalmukat, szintén sokszor az interneten keresztül teszik ezt. A korábban említett VMR kutatás a netpolgárok videófeltöltési szokásait is vizsgálat alá vonta. A piackutatás adatai szerint a 14-69 éves internetezők 20 százaléka töltött már fel videót a világhálóra. Az audiovizuális tartalommegosztás tekintetében a 14-17 éves fiatalok járnak az élen; minden második ilyen korú internetezőnek van már e téren tapasztalata. Az ennél idősebb korcsoportokban az arány jelentősen alacsonyabb; a 18-29 éves netpolgárok körében 25, a 30-39 évesek között 12 százalék azok aránya, akik töltöttek már fel online videót.

fizetos_feltoltes_abra2

A nemek arányát vizsgálva, a korábbihoz hasonló képet láthatunk, vagyis a férfiak azok, akik aktívabbak ebben a tekintetben; míg körükben 26, addig a nők között 13 százalék azok aránya, akik kipróbálták már a tartalommegosztás ezen módját.

Az (inter)aktív internetezők igényeit számos szolgáltató felismerte és mind többen kínálnak megoldást a kiszolgálásukra. A legnagyobb videómegosztó site hírében álló oldal, a YouTube, a haza internetezők körében is hódít. Azoknak, akik töltöttek már fel audiovizuális tartalmat a világhálóra, 64 százalékuk a YouTube-ot használta erre a célra. A mért megosztó site-ok közül a Videa a második legnépszerűbb; a célcsoport 16 százaléka veszi igénybe feltöltési céllal, 8 százalékuk használja az Indavideo-t, 6 százalékuk pedig a Google Video-t.

fizetos_feltoltes_abra3

A felmérést az NRC Piackutató 2008 második félévében végezte 10.000 fő online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a 14-69 éves legalább hetente internetező magyar lakosságra. A Visitor Media Research (VMR) egy évente ismétlődő piackutatás-sorozat folytatása, amelyet az NRC Kft. és a TNS készít el a hazai médiavásárlók, médiatulajdonosok és vállalatok részére.

Facebook
Twitter
LinkedIn
¡Hablemos!

Escríbame o llámeme y responderé a sus preguntas

Podemos ayudarle a rentabilizar rápidamente su inversión en estudios de mercado.
Más artículos de János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

es_ESES