Chat trendek, lakossági elvárások, vállalati lehetőségek és egy kis chatGPT

A 26. adás végére ugyan elszomorodtunk egy kicsit, de azért érdemes meghallgatni a legújabb NRC research & more adásunkat, ahol a lakossági chat használati szokásokról, a vállalati lehetőségekről, a lakossági elvárásokról, az ügyfélélményről, a chatGPT és társairól, továbbá a legújabb chat trendekről is beszélgettünk Molnár Zoltánnal és Sági Ferenccel az NRC kutatási igazgatóival.

A chat technológia fejlődése: 2021-2026 trendek és előnyök vállalatok és lakosság számára

A chat technológia hosszú utat járt be az elmúlt évtizedekben, a klasszikus SMS-től az okostelefonokon futó applikációkon át a mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt chatbotokig. Az IDC (International Data Corporation) előrejelzése szerint 2026-ra a chat alkalmazások használata és az ügyfélélmény javítására irányuló erőfeszítések egyre fontosabbak lesznek a vállalatok és a lakosság számára. Az alábbiakban öt chat trendet mutatunk be, amelyek az 2021-2026 közötti időszakban előtérbe kerülnek.

  1. Mesterséges intelligencia alapú chatbotok elterjedése

A chatbotok egyre népszerűbbek és hatékonyabbak a vállalatok ügyfélszolgálati tevékenységében. A Gartner szerint 2021-ben a vállalatok 50%-a már alkalmazott chatbotot, míg 2025-re ez a szám elérheti a 70%-ot. “A chatbotok képesek az egyszerű kérdésektől kezdve a komplexebb ügyfélproblémákig számos területen támogatni a vállalatokat,” vélik a szakértők.

  1. Hangüzenetek terjedése a chaten

A hangüzenetek egyre elterjedtebbek a chat alkalmazásokban, és a vállalatok is egyre inkább használják ezt a lehetőséget. Az App Annie szerint 2021-ben már több mint 5 milliárd hangüzenetet küldtek és fogadtak a WhatsApp és a Facebook Messenger felhasználói. A Deloitte ügyfélkapcsolati szakértője szerint: “A hangüzenetek lehetővé teszik a felhasználók és a vállalatok számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban kommunikáljanak, ami javíthatja az ügyfélélményt és csökkentheti a félreértéseket.”

  1. Videó hívások terjedése

A videóhívások szerepe megnőtt a pandémia során és a távmunka elterjedésével. Az Ericsson Mobility Report szerint 2021-ben a videóhívások globális adatforgalma 55%-kal növekedett. A videóhívások a távmunka és a digitális oktatás nélkülözhetetlen eszközévé váltak, és ez a tendencia várhatóan továbbra is fennmarad. 

  1. Csoportos beszélgetések terjedése

A csoportos beszélgetések egyre népszerűbbek mind a vállalatok, mind a magánszemélyek körében. A Slack és a Microsoft Teams, mint két legnépszerűbb csoportos chat platform, 2021-ben összesen több mint 25 millió napi aktív felhasználót regisztráltak. A csoportos beszélgetések lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy gyorsabban döntsenek, hatékonyabban működjenek, és javítsák a belső és külső kommunikációt”

  1. Emojik, sticker, Gif

Az emojik, stickerek és gifek a kommunikáció szerves részévé váltak az elmúlt években. A TrendWatchers adatai szerint a legnépszerűbb chat alkalmazások, mint például a WhatsApp és a Facebook Messenger, már beépített emoji, sticker és Gif funkciókkal rendelkeznek. Az emojik és a grafikai elemek felhasználása a chat technológiában az üzenetek hangulatának és érzelmeinek jobb kifejezését teszi lehetővé. 

Összefoglalás és a jövőbeli fejlesztések

Az 2021-2026 közötti chat trendek mind a vállalatok, mind a lakosság számára új lehetőségeket és előnyöket kínálnak. Az AI-alapú chatbotok, hangüzenetek, videóhívások, csoportos beszélgetések, valamint az emojik, stickerek és gifek használata egyre népszerűbb a kommunikáció terén. Mindezek hozzájárulnak az ügyfélélmény javulásához, ami a vállalatok számára fontos tényező a versenyképesség és a növekedés fenntartásában.

A jövőben további újdonságok és fejlesztések várhatóak a chat világában. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás további fejlődése lehetővé teszi a még hatékonyabb és intelligensebb chatbotok kifejlesztését. A felhasználók számára új élményt nyújthatnak a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) alapú kommunikációs eszközök. 

Mindezek az újdonságok és fejlesztések tovább növelik majd a chat technológia és az online kommunikáció szerepét a mindennapi életünkben.A vállalatok számára fontos, hogy az ügyfélszolgálati tevékenységüket felkészítsék a chat trendekre, és alkalmazzák ezeket a lehetőségeket az ügyfélélmény javítása érdekében. Az AI-alapú chatbotok lehetővé teszik az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálását, a hangüzenetek és videóhívások pedig lehetővé teszik az interakció személyesebbé tételét. A csoportos beszélgetések segíthetnek a belső és külső kommunikáció javításában, míg az emojik, stickerek és gifek kifejezéseket adhatnak az üzeneteknek.

Az ügyfélélmény javítása mellett a chat trendek segíthetnek a vállalatoknak az üzleti folyamatok hatékonyabbá és gazdaságosabbá tételében. Az AI-alapú chatbotok lehetővé teszik az automatizálást és a folyamatok optimalizálását, míg a csoportos beszélgetések gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalt tesznek lehetővé. Az 2021-2026 közötti chat trendek és fejlesztések egyre szélesebb körű elfogadottságra és alkalmazásra találnak mind a vállalatok, mind a lakosság körében. Az újdonságok és fejlesztések pedig még inkább növelik majd a chat technológia szerepét és jelentőségét az online kommunikációban és az ügyfélszolgálatban.

Escucha esto:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Artículos sobre temas similares

Infografía descargable

Navega por las infografías descargables del NRC, utiliza los datos que encuentres, pero por favor, remítenos siempre a nosotros.
¡Hablemos!

Escríbame o llámeme y responderé a sus preguntas

Podemos ayudarle a rentabilizar rápidamente su inversión en estudios de mercado.
es_ESES