A FELTÁLALT HAGYOMÁNY: bejgli, halászlé és a többiek

[vc_column][vc_column_text]


Karácsony. Finomságok. Gasztro trendek ide vagy oda, úgy tűnik, hogy még mindig a tradicionális, részben nagypolgári, részben pedig paraszti konyhából származó ételek játsszák a főszerepet a magyar családok ünnepi menüjében – ez derül ki az NRC 1000 fős november végi online felméréséből. Mi mindent tálalunk fel az ünnepi időszakban és kikkel ülünk egy asztalhoz karácsonykor? Ennek jártunk utána legfrissebb kutatásunkban.

A SZENTESTE A SZŰKEBB CSALÁDÉ

A december 24-ei délutánt és estét többségében viszonylag szűkebb – 2-3-4, legfeljebb 5 fős családi – körben ünnepli a magyarok többsége (76%-uk) – tudtuk meg az NRC november végi 1000 fős online felméréséből.  A több generációs és az igazán nagy létszámú közös családi ünneplés manapság jóval kisebb arányban jellemző. Az egyedül élők többnyire szüleikkel vagy testvéreikkel jönnek össze ilyenkor és mindössze válaszadóink 4%-a készül úgy, hogy egyedül tölti a Szentestét.

KINEK AZ EBÉD, KINEK A VACSORA

De úgy tűnik, leginkább a vacsora: az internetezők több mint felénél – 56%-ánál – egyértelműen az esti étkezés számít a nagyobbnak, ünnepibbnek december 24-én. Minden ötödik válaszadó arról számolt be, hogy ezen a napon az ebéd és a vacsora egyformán nagy hangsúlyt kap náluk a családban.

AZ ÜNNEPI IDŐSZAK LEGNÉPSZERŰBB ÉTELEI

A magyarok 45%-a egyet értett azzal az állítással, hogy bizonyos ételek nélkül elképzelhetetlen a karácsony. De nézzük is, milyen fogások vannak jelen még mindig töretlen sikerrel az ünnepi menüben:

A karácsonyi időszakban szinte kötelező módon asztalra kerülő levesek a húsleves (65%), illetve a halászlé (58%). A főételek közül továbbra is dobogós helyen áll a töltött káposzta (61%-nál szerepel a menüben) és rántott hal (53%) vagy egyéb módon elkészített más halétel (16%).  

Sok család karácsonyi menüjében szerepelnek a különböző szárnyasok (pl. pulyka) húsából készült ételek, de minden negyedik asztalon a kocsonyát is megtaláljuk. Disznótorost kevesebben (14%) tálalnak fel az ünnepek alatt, pedig régebben a népi hagyományok szerint ez is a tipikus karácsonyinak számító ételek közé tartozott. A megszokott rizs vagy burgonyaköretek mellett közkedvelt ilyenkor a majonézes krumplisaláta és a franciasaláta.

Karácsonyi ételek, infografika
A legkedveltebb karácsonyi ételek (NRC, 2019)

Ami a desszerteket illeti, a bejgli toronymagasan viszi a prímet: a karácsonyozók háromnegyedének asztaláról nem hiányozhat ez a hagyományosan karácsonyi sütemény.  

Sokan készülnek mindenféle linzerrel, aprósüteménnyel is az ünnepekre (46%), de a zserbó és a klasszikus mézeskalács is nagyon népszerűek (43, illetve 37% említette). A tradíció szerint, ha karácsony, akkor mák: ezt az aprószemű, bőséget, gazdagságot jelképező hozzávalót persze nemcsak a mákos bejgliben, hanem mákos gubaként is ehetjük (19%-nál így kerül a családi asztalra).

JÓLESŐ EVÉS-IVÁS VAGY MÉRTÉKLETESSÉG

Együnk-igyuk kedvünkre vagy legyünk inkább visszafogottan étkezzünk? Kutatásunk tanúsága szerint a magyarok meglehetősen megosztottak ebben a kérdésben. Míg kérdezettjeink fele inkább egyetértett vagy teljesen egyetértett azzal az állítással, hogy „Egy évben egyszer van karácsony, így ilyenkor nem fogom vissza magam, eszem, amit és amennyit akarok”, addig a lakosság másik fele inkább a mértékletességre szavazna:

46% úgy nyilatkozott, hogy ünnepeken sem tud többet enni, mint amennyi jólesik neki, 53% pedig saját elmondása szerint kb. ugyanannyi szeszesitalt fogyaszt a karácsonyi időszakban is, mint amennyit egyébként szokott.

A krónikus társasági nassolás „áldozatai” online kutatásunk tanúsága szerint 9%-ot képviselnek: ők azok, akik töredelmesen bevallották, hogy társaságban amíg étel-ital van előttük, addig bizony esznek-isznak. Az alkoholos italokból ilyenkor többet fogyasztók aránya is éppen ennyi.

NE A LAKOMÁRÓL SZÓLJON

A magyarok tekintélyes hányada (43%-a) egészségtelennek tartja, hogy az az ünnepek alatt többször is túlesszük magunkat és azok aránya sem sokkal kisebb (36%), akik szerint az ünnepek alatt túlzottan nagy hangsúlyt kap az étkezés.

Összességében véve a magyarok többsége (67%) egyetért azzal az állítással, hogy elsősorban az együtt töltött idő a fontos az ünnepléskor, nem az, hogy mit eszünk.

Az ételek és a főzés jelentősége úgy tűnik, hogy leginkább a családi asztal összetartó erejében és a hagyományok ápolásában rejlik. A közös sütés-főzést a válaszadók kétötöde tartja a meghitt családi ünneplés egyik legfontosabb részének és többnyire ők azok, akik amellett kardoskodnak, hogy hagyományos ünnepi ételeket, recepteket generációról generációra át kell örökíteni (41%).

PR-kutatást szeretne? Szálljon fel kérdéseivel havi 3 alkalommal induló Omnibusz járataink valamelyikére!

NRC Omnibusz 2020/Q1 indulási időpontok infografikánkon ITT


Gyenes Edina

PR-KUTATÁST SZERETNE INFOGRAFIKÁVAL?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

[ninja_form id=18]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Klenovszki János további cikkei
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

hu_HUHU