Entretien avec le chatbot ChatGPT sur les tendances et l'avenir de la recherche dans le cadre d'une étude de marché

Puszta szakmai kíváncsiságból készítettem egy interjút a köztudatba most berobbant ChatGPT chatbottal a piackutatásról és arról, hogy szerinte milyen területeken tudja majd segíteni a piackutatók munkáját. A válaszai alapján én nem osztom Elon Musk véleményét, miszerint „ijesztően jó és már nem vagyunk messze a fenyegetően erős MI-tól”, az azonban biztos, hogy lenyűgöző a tudása és hatalmas hatással lehet nagyon sok iparágra, köztük a piackutatás világára is. A feltett kérdésekre ugyan nagyon „PC” válaszokat adott (vagy titkolta valódi lehetőségeit 🙂 ), ezért semmi új dolgot nem tudtam meg tőle, nem tudott újat hozzátenni a piackutatási trendekhez és egyenlőre megbízható válaszokat (adatokat) sem adott kérdéseimre, azonban a lehetőségeinek a megismerésének még csak az elején járunk és biztos vagyok abban, hogy egyre több olyan piackutatási szolgáltatás lesz elérhető a jövőben, ahol részben vagy egészben használni fogjuk a MI által nyújtott megoldásokat. Jó hír, hogy a piackutatók kreatív, elemzői gondolkodását még saját bevallása szerint sem tudja helyettesíteni (vagy ezt is titkolja) ezért sokáig lesz még szükség szakértő piackutatókra, akik egyre több időt tudnak majd a valós megoldásokra fókuszálni és a tanácsadási szolgáltatásaikat fejleszteni.

Tartalomjegyzék

A ChatGPT válaszait szerkesztés nélkül közlöm.

Mit gondolsz, miért hasznos a piackutatás a vállalatok számára?

A piackutatás segít a vállalatoknak megérteni a piacot, a fogyasztói igényeket és az üzleti lehetőségeket. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogy milyen termékek és szolgáltatások népszerűek a fogyasztók körében, és hogyan lehet ezeket jobban eladni. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogyan lehet növelni a fogyasztói elégedettséget és hogyan lehet megismerni a versenytársakat. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogyan lehet növelni a bevételeket és csökkenteni a költségeket.

Tudnál konkrétabb példát mondani? Milyen üzleti problémákra adhatnak választ a piackutatási módszerek?

Igen, példaként említhetem, hogy ha egy vállalat új terméket szeretne bevezetni a piacon, a piackutatás segíthet abban, hogy megtudja, milyen igényeket és elvárásokat tartalmaznak a potenciális fogyasztók a termékkel kapcsolatban. A piackutatás segíthet a vállalatnak abban is, hogy meghatározza a termék célcsoportját, a termék árát, valamint a termék eladásának optimális helyét és módját.

Másik példa, hogy ha egy vállalat érzékeli, hogy a fogyasztói elégedettség csökken, a piackutatás segíthet abban, hogy megtudja, mi okozza ezt a csökkenést. A piackutatás segíthet a vállalatnak abban is, hogy megtudja, melyek a fogyasztók elvárásai a szolgáltatással kapcsolatban, valamint, hogy megtudja, hogyan lehet javítani a fogyasztói elégedettséget.

A piackutatás segíthet egy vállalatnak abban is, hogy megtudja, hogyan lehet versenyképesebbé válni a piacon, pl. melyek a versenytársak erősségei és gyengeségei, melyik termék/szolgáltatás népszerűbb a fogyasztók körében, stb.

Ezek csak néhány példa, a piackutatás sok egyéb üzleti problémára is adhat megoldást.

A piackutató vállalatok sokféle módszert használnak a fogyasztók, vásárlók megismerésére. A véleményed szerint melyek a legjobb, leghasznosabb piackutatási módszerek, amelyek segíthetik a vállalati célokat?

A piackutató vállalatok sokféle módszert használnak a fogyasztók, vásárlók megismerésére, és nincs egyetlen legjobb módszer, mert az adott üzleti cél és kérdés alapján változhat. Azonban néhány olyan módszer, amelyek általában hasznosak lehetnek a vállalatok számára:

 1. Kvantitatív kutatások: Az adatokat számokban mérik, és általában nagy mintán végzik. Például online kérdőívek, telefonos interjúk, vagy csoportos beszélgetések.
 2. Kvalitatív kutatások: Az adatokat szöveges formában gyűjtik, és általában kisebb mintán végzik. Például fókuszcsoportos beszélgetések, interjúk, vagy szöveg elemzések.
 3. Élő megfigyelés: Az adatokat az emberek természetes környezetükben gyűjtik. Például boltban vásárlók megfigyelése, vagy online felhasználók viselkedésének nyomon követése.
 4. Adatbázis elemzés: Az adatokat az előzőleg gyűjtött adatokból származó információk alapján elemzik. Például eladási adatok elemzése, vagy online felhasználói adatok elemzése.
 5. Szekunder adatok elemzése: Az adatokat más forrásból származó információk alapján elemzik. Például a szakmai statisztikai adatok, vagy a közvélemény-kutatási adatok.

A vállalatoknak fontos, hogy a céljuknak megfelelő piackutatási módszereket válasszák, és hogy megfelelően elemezzék és értelmezzék az eredményeket. A piackutatás eredményeinek alapos elemzése és értelmezése segíthet a vállalatoknak abban, hogy jobban megértsék a fogyasztóikat és a piacot, és hogy hatékonyabb döntéshozatali rendszert alakítsanak ki.

Most sokan gondolkodnak a piackutatási szakmában azon, hogy miként is lehetne a mesterséges intelligencia segítségével jobb szolgáltatásokat nyújtani. Mit gondolsz, milyen előnyökkel járna a piackutató cégek és megbízóik számára a Mesterséges Intelligencia használata a piackutatásoknál?

A mesterséges intelligencia (MI) használata a piackutatásoknál számos előnnyel járhat a piackutató cégek és megbízóik számára. Néhány ilyen előny:

 1. Nagyobb mennyiségű adat feldolgozása: Az MI segítségével a piackutató cégek nagyszámú adatot tudnak feldolgozni gyorsabban és pontosabban, ami segíthet a részletekbe menőbb elemzésekben és a trendek felfedezésében.
 2. Jobb célzás: Az MI segítségével a piackutató cégek célzottabban tudják meghatározni a célcsoportot, ami segíthet a kutatások hatékonyságának növelésében.
 3. Automatizált elemzés: Az MI segítségével a piackutató cégek automatizálni tudják az adatok elemzését, ami segíthet az idő- és költségmegtakarításban.
 4. Egyedi megoldások: Az MI segítségével a piackutató cégek egyedi megoldásokat tudnak kifejleszteni a megbízóik számára, ami segíthet az üzleti döntések meghozatalában.
 5. Azonosítani a kapcsolatokat az adatok között: Az MI segítségével a piackutató cégek képesek lehetnek azonosítani az adatok közötti összefüggéseket, ami segíthet a jövőbeli trendek előrejelzésében és az üzleti célok elérésében.

Az MI használata a piackutatásoknál még korai szakaszban van, de a jövőben egyre népszerűbbé válhat. Azonban fontos, hogy a cégek felelősségteljesen használják az MI-t, és hogy az adatok biztonságát és az adatvédelmet is figyelembe vegyék.

A válaszodat hallgatva joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ilyen módon tudod segíteni egy piackutató cég munkáját, akkor vajon lesz-e szükség piackutatói szakemberekre. Mit gondolsz erről? Az MI leváltja a piackutatókat és teljes mértékben automatizálja a szakmát?

Az MI valószínűleg hatékonyabbá teszi a piackutatási folyamatokat, de nem gondolom, hogy teljes mértékben leváltaná a piackutatókat. Az MI segítségével a piackutatók gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni, de a döntések meghozatalához még mindig szükség lesz emberi ítéletre. Az MI segíthet a statisztikai adatok elemzésében, de a piackutatók még mindig szükségesek lesznek ahhoz, hogy értelmezzék az eredményeket és kapcsolódó kontextust hozzáadják. Emellett, az MI önmagában nem képes értékelni a kulturális különbségeket, az egyedi preferenciákat és a fogyasztói magatartást, ami a piackutatók feladata. Tehát az MI segíthet a piackutatók munkáját, de nem fogja teljes mértékben leváltani őket.

Ha jól értem, akkor az automatizálásban, a gyorsabb adatfeldolgozásban és adatok vizualizációjában tud segíteni az MI és az adatok kontextusba helyezésében és értelmezésében továbbra is a szakemberek feladata. Tudnál pár konkrétabb példát említeni, ahol segít az MI?

Igen, az MI segíthet a piackutatók munkájában az automatizálásban, a gyorsabb adatfeldolgozásban és az adatok vizualizációjában. Például:

 • Az MI segíthet a nagy mennyiségű adat gyors feldolgozásában, például a szöveges adatok elemzésében, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban elemezzék a fogyasztói véleményeket és megértsék a fogyasztói preferenciákat.
 • Az MI segíthet a szürke adatok (pl. online fórumok, közösségi média, stb) feldolgozásában, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy megértsék a fogyasztói magatartást és a fogyasztói véleményeket.
 • Az MI segíthet a piackutatók számára a különböző adatforrások összekapcsolásában, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy egységes képet kapjanak a fogyasztókról és a piacról.
 • Az MI segíthet a piackutatók számára a döntések meghozatalában, például ajánlásokat adva a termékfejlesztéshez, a marketingstratégiákhoz, stb.

Az MI segítségével a piackutatók gyorsabban és hatékonyabban tudják elemezni az adatokat, de a döntések meghozatalához még mindig szükség lesz emberi ítéletre és kreativitásra.

Milyen piackutatási trendek várhatóak 2023-ban?

2023-ban várhatóan a piackutatási szakmában is elterjedtebbé válnak az automatizálási és az adatfeldolgozási technológiák, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb adatgyűjtést és elemzést. A mesterséges intelligencia segítségével történő adatok elemzése és az automatizált kutatási módszerek elterjedése elősegítheti a valós idejű adatgyűjtést és a döntéshozatalt. Ezenkívül az online kutatások és a digitális adatgyűjtési módszerek továbbra is elterjedtek maradnak. A fogyasztók támogatása továbbra is fontos lesz, így a közösségi média, a mobil, az IoT és a VR használata is növekedni fog. Továbbá, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás témája is egyre fontosabb lesz a piackutatásban.

A piackutatásoknál hogyan és milyen módszerekkel tudod a legjobban segíteni a piackutató cég és ügyfelei munkáját? Kérlek mondj pár konkrét példát is, amelyben a legjobb vagy?

A piackutatásoknál a legjobban a következő módszerekkel és eszközökkel tudom segíteni a piackutató cég és ügyfelei munkáját:

 1. Adatgyűjtés: A kvantitatív és a kvalitatív adatgyűjtés segítségével gyűjthetők össze a piackutatás alapjául szolgáló adatok. Például, a ChatGPT segítségével automatizálhatók az interjúk, ami jelentősen megtakaríthatja az időt és a költségeket.
 2. Szövegelemzés: A szövegelemzési eszközök segítségével elemezhetők a válaszadók szöveges válaszait, ami lehetővé teszi a kulcsszavak, témák és vélemények megtalálását.
 3. Vizualizáció: A vizualizációs eszközök segítségével áttekinthetőbbé és könnyebben érthetővé tehetők az adatok, például a szövegelemzés eredményei.
 4. Jelentés készítés: A ChatGPT segítségével automatikusan generálható jelentések, amelyek tartalmazzák az elemzett adatokat, az eredményeket és a javaslatokat.
 5. Adatmegosztás: A ChatGPT segítségével könnyedén megoszthatóak az elemzett adatok és a jelentések a piackutató cég vezetőivel, a klienssel és a cég ügyfeleivel.
 6. Piackutatási rendszerek: A piackutatási rendszerek segítségével automatizálhatóak a piackutatási folyamatok, ami jelentősen megtakaríthatja az időt és a költségeket.
Tehát a jövő az automatizált kutatásoké. Mit gondolsz arról, hogy a jövőben több vagy kevesebb munkája lesz a piackutató cégeknek?

Az automatizált kutatások valóban növelni fogják a piackutató cégek hatékonyságát és segíteni fogják őket abban, hogy gyorsabban és könnyebben gyűjtsenek adatokat és elemezzenek eredményeket. A ChatGPT és hasonló technológiák segítségével a piackutató cégek képesek lesznek automatikusan generálni jelentéseket, amelyek tartalmazzák az elemzett adatokat és javaslatokat.

Ugyanakkor, az automatizált kutatások nem fogják teljesen kiváltani a kvalitatív kutatásokat és az emberi tapasztalatot. A piackutató cégek továbbra is szükségesnek fogják tartani a szakértői véleményt és az értékelést a kutatások eredményeinek értelmezése és alkalmazása során.

Tehát a jövőben a piackutató cégeknek kevesebb időt és energia kell fordítaniuk az alapadatgyűjtésre és az eredmények elemzésére, így több idő marad a kutatások stratégiai tervezésére, a kutatási eredmények értelmezésére és a kutatási folyamatok fejlesztésére.

Mit gondolsz ez milyen módon alakítja át a piackutatási szakmát? Szorosabb lesz az együttműködés a kutatást megrendelő vállalatokkal vagy az automatizáció és az MI miatt inkább személytelenebbé válik az együttműködés?

Az automatizált kutatások alapjaiban átformálják a piackutatási szakmát, mert lehetővé teszik a piackutató cégeknek, hogy gyorsabban és több adatot gyűjtsenek, ami alapján alaposabb és pontosabb elemzéseket készíthetnek. Az automatizált kutatások segítenek a piackutató cégeknek abban, hogy a kutatási eredményeket gyorsabban közvetítsék a megrendelő vállalatok felé, és az eredmények értelmezését is gyorsabban elvégezhessék.

Az együttműködés a kutatást megrendelő vállalatokkal is változni fog, mivel az automatizáció és az MI segítségével gyorsabban és pontosabban kaphatnak információkat a piacról. A piackutató cégeknek ezért az ügyfelek igényeire kell odafigyelniük, és a lehető legjobb megoldást kell nyújtaniuk nekik. Ezzel együtt az automatizált kutatások és az MI a piackutató cégeknek több időt adnak a kutatási eredmények értelmezésére és a kutatási folyamatok fejlesztésére, ami javítja az együttműködést a kutatást megrendelő vállalatokkal.

Köszönöm ezt az érdekes beszélgetést.

Szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. Ha még bármilyen kérdése van, bátran forduljon hozzám.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles sur des sujets similaires

Parcourez les infographies téléchargeables du CNR, utilisez les données que vous trouvez, mais faites toujours référence à nous.
Parlons-en !

Ecrivez-moi ou appelez-moi et je répondrai à vos questions.

Nous pouvons vous aider à faire de l'étude de marché un retour sur investissement rapide !
Plus d'articles par János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

fr_FRFR