Megint a németek?

 

A magyarok háromötödét érdekli a foci vb – derül ki az NRC kutatásából, amely az esemény kezdete előtti napokban készült.  A spanyolok és a németek szurkolótábora a legnagyobb, ám legtöbben egyértelműen Neuerék győzelmére tippelnek. (Infografika a cikk alján)

A 18-59 éves magyarok körében végzett felmérés szerint a férfiak 30 százalékát nagyon, 35 százalékát valamennyire érdekli az oroszországi világbajnokság, és 40 százalékuk a meccsek többségét meg is nézi majd. A nőket viszont kevésbé hozza lázba az esemény: csupán egytizedükben van a vb iránt komoly érdeklődés, 48 százalékukat viszont teljesen hidegen hagyja, és ők jellemzően úgy tervezik, hogy egyetlen találkozó kedvéért sem ülnek majd le a képernyő elé. Persze nem biztos, hogy végül mindegyiküknek sikerül is elkerülnie az egy hónapig tartó meccsáradatot; a foci iránt közömbös hölgyek közül ugyanis minden harmadik olyan háztartásban él, ahol valaki rendszeresen követi majd az eseményeket.

Otthon és a kivetítők előtt

A vb meccseit elsősorban otthon, a karosszékben nézzük majd, de minden második ember barátnál, ismerősnél is leül majd a tévé, vagy éppen az internet elé – ugyanis a nézők több mint 40 százaléka szándékozik számítógépen, okoseszközön is meccset nézni, amennyiben – például a munkahelyén – csak így van rá lehetősége. Sokan tervezik azt is, hogy valamilyen nyilvános helyen, barátaik és néhány pohár sör társaságában szurkolnak, főleg a torna izgalmasabb párharcai során. A vb-t nézők 42 százalékának van ilyen szándéka, sőt 15 százalékuk rendszeres vendége lesz a sportkocsmáknak és egyéb, a vendégeket óriáskivetítőkkel csábító helyeknek.

Bár a mérkőzések időpontja sokkal jobban illeszkedik a magyarok életritmusához, mint négy éve, a brazíliai világbajnokság idején, most is relatíve sokan tervezik, hogy szabadságot vesznek ki a vb kedvéért. Néhány szabadnappal a nézők 10 százaléka számol, hosszabb szabadságot pedig 5 százalék tervez annak érdekében, hogy ne maradjon le semmiről – könnyen lehet, hogy az augusztusi nyaralás rovására.

A spanyoloknak és a németeknek van a legtöbb szurkolója

Bár a magyar válogatott nincs ott Oroszországban, a jelek szerint ezúttal sem nézzük közömbösen más nemzetek vetélkedését. A vb-t nézők háromnegyede szurkol majd valakinek, igaz, sokan még nem tudják, kihez fog húzni a szívük – könnyen lehet, hogy az első meccsek élményei alapján választanak majd számukra szimpatikus együttest. Azok pedig, akiknek már van kedvencük, jellemzően több csapatot is favorizálnak – mindössze a szurkolók 10 százalékáról mondható el, hogy egyetlen konkrét válogatotthoz kötődnek.

És akkor nézzük, kik a kedvencek. A négy évvel ezelőtti tornán egyértelműen a spanyol válogatottnak volt a legtöbb szurkolója Magyarországon, és bár most is Sergio Ramosék sikeréért szorítanak a legtöbben (39%), csak hajszállal marad le tőlük e tekintetben a címvédő Németország (38%). Teljesen kiegyenlített a két dél-amerikai nagyágyú vetélkedése is: Brazíliának és Argentínának is egyaránt 28 százalék drukkol; de jelentős szurkolótábora van az angol (23%), a portugál (22%) és a francia (16%) válogatottnak is. A házigazda orosz együttes győzelmének csupán 4, a sokak által titkos esélyesnek tartott belga csapat sikerének pedig 6 százalék örülne – ennél Uruguay (10%) és Horvátország (7%) is több szurkolót tudhat magáénak, legalábbis a magyar focirajongók körében.

Ami pedig az esélyeket illeti – nos, itt egyértelmű a német válogatott fölénye: 31 százalék vélekedik úgy, hogy Németország megvédi vb-címét. A brazilok és a spanyolok elsőségére 16-16, a portugálokéra 10 százalék tippel. 6 százalék gondolja azt, hogy az argentinok szerzik meg a vb-aranyat, az angol és a francia válogatott végső győzelmére pedig egyaránt 4 százalék voksol.

 

 

 (Az adatok az NRC 1000 fős, a 18-59 éves magyar lakosságra reprezentatív online felméréséből származnak.)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Parlons-en !

Ecrivez-moi ou appelez-moi et je répondrai à vos questions.

Nous pouvons vous aider à faire de l'étude de marché un retour sur investissement rapide !
Plus d'articles par János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

fr_FRFR