Minőségi piackutatás: Most jöttem a KSH-ból

A piackutatási iparág jelentős átalakuláson megy keresztül, ahol a minőség és a technológiai innovációk egyre inkább meghatározóvá válnak. A GRIT Jelentés megállapításai szerint a piackutatási módszerek kiválasztásánál a minőség marad a legfontosabb szempont a vásárlók számára, míg a költség, ár és sebesség jelentős másodlagos tényezőként szerepelnek​​. Ezen felül a jelentés rámutat arra, hogy bár sok módszertan alkalmazása jelenleg alacsony, továbbra is nagy az érdeklődés a „jövőbe mutató” megközelítések iránt​​.

A minőség és innováció jelentősége a piackutatásban

A piaci dinamikában egy érdekes változás a beszállítók kiválasztásánál a hírnév fokozódó jelentőségére utal, ami a korábbi kapcsolatorientált megközelítés helyébe lép​​. Ez azt jelenti, hogy a beszállítóknak hatékony marketingprogramokat kell kidolgozniuk, amelyek a hírnév növelésére összpontosítanak, különös tekintettel a piaci új belépőkre.

A technológiai beruházások továbbra is fő prioritást élveznek mind a vevők, mind a beszállítók körében. A vevők elsősorban az analitikába, míg a beszállítók a mintaminőségbe fektetnek be​​. Az iparág fokozatosan a technológia-központúság felé mozdul el, ahol a vásárlói prioritások a kapcsolatok helyett a hírnévre helyeződnek át​​. Érdekes megállapítás, hogy bár sokan várták a technológia ígéretét, miszerint felszabadítja a kutatókat az operatív feladatok alól, ez a tendencia nem valósult meg. A technológia inkább növelte a feladatok sávszélességét és áteresztőképességét, anélkül, hogy újraelosztotta volna őket​​.

A 2022-es népszámlálás főbb demográfiai változásai

A 2022-es Magyarországi népszámlálás a Központi Statisztikai Hivatal által végrehajtott, komplex adatgyűjtés volt, melynek során számos fontos demográfiai, iskolázottsági, foglalkoztatottsági, háztartási, és lakásjellemzőt elemeztek​​. 

A 2022-es népszámlálás főbb demográfiai változásai

Az adatok alapján néhány kiemelkedő megállapítást tehetünk:

  • Népességszám csökkenés: A népesség száma 2022-ben 9,603,634 főre csökkent, ami 334 ezer fővel kevesebb az előző, 2011-ben tartott népszámláláshoz képest​​.
  • Korösszetétel és nemek aránya: A népesség idősödő korszerkezetét jelzi, hogy a 65 éves és annál idősebbek száma jelentősen meghaladja a 15 év alattiakét. Ezenkívül, a férfiak és nők aránya is kiegyensúlyozottabbá vált az elmúlt évek során​​.
  • Családi állapot: A házasságkötések számának növekedésével a házasok aránya nem csökkent jelentősen. Azonban a népesség egyharmada soha nem élt házasságban, különösen az 50 év alatti férfiak és nők körében​​.
  • Gyermekvállalás: A gyermeket vállaló nők aránya az elmúlt években lassult, de a 30 év alattiak körében kismértékben mégis emelkedett. A nők többsége legalább egy gyermeket vállalt az élete során​​.
  • Iskolai végzettség: A felnőtt lakosság egyharmada rendelkezik érettségivel, míg további 22%-a diplomával. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya csökkent, ami a magasabb képzettségű nők számának emelkedését is jelzi​​.
  • Gazdasági aktivitás: A foglalkoztatottak aránya nőtt, míg a munkanélküliek száma jelentősen, 58%-kal csökkent 2011 óta. Ez a trend a gazdasági aktivitás növekedését mutatja​​.

Összefoglaló

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint Magyarország népessége jelentős változáson ment keresztül, ami alapvető fontosságú a piaci tendenciák és a fogyasztói magatartás megértéséhez. A népesség csökkenése, amely 2022-ben 9,603,634 főre csökkent (-3,4%) az előző évtizedhez képest, valamint a nemek közötti arány változása és az iskolai végzettség szintjének emelkedése kulcsfontosságú tényezők a hazai reprezentatív kutatások szempontjából. Az NRC ezért kiemelt figyelmet fordít a legfrissebb demográfiai adatokra, hogy a lehető legpontosabb és legrelevánsabb kutatási módszertant alkalmazhassa elemzései során. 

Az NRC kutatói csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy az aktuális népességi adatokat és a társadalmi változásokat figyelembe véve, a legmagasabb minőségű mintavételi technikákat alkalmazza. A népességszám csökkenése és az egyes demográfiai csoportokban bekövetkező változások pontos elemzése lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a változó piaci környezethez igazítsák a kutatási metodológiát. Ez a folyamatos adatfrissítés és a kutatási módszertan finomhangolása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a NRC a hazai vállalatoknak olyan minőségi piackutatási és tanácsadási szolgáltatásokat nyújthasson, amelyek hozzájárulnak üzleti sikerükhöz és piaci pozíciójuk megerősítéséhez.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Télécharger le rapport gratuit

63f9e795-b232-480e-b3ab-1a4f39851abc

Articles sur des sujets similaires

Parcourez les infographies téléchargeables du CNR, utilisez les données que vous trouvez, mais faites toujours référence à nous.
Parlons-en !

Ecrivez-moi ou appelez-moi et je répondrai à vos questions.

Nous pouvons vous aider à faire de l'étude de marché un retour sur investissement rapide !
Plus d'articles par János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

fr_FRFR