Mi és a koronavírus. Egy fordulatos történet 2020-ból.

Visszatekintés és letölthető idősoros adatok

Az év vége felé közeledünk, de még mindig velünk van a koronavírus. Úgy tűnik, ez egy hosszabb rossz álom lesz, mint ahogyan azt tavasszal reméltük. Az NRC lakossági kutatása április óta folyamatosan nézi, milyen módon érint bennünket ez a helyzet, és milyen várakozásaink, félelmeink, reményeink vannak.

A kutatási jelentések 3 hetenként elérhetőek, az olvasók bizonyára követik, mi történt az elmúlt időszakban a megelőzőhöz képest. Most azonban álljunk meg egy kicsit, nézzünk vissza az adatokra egy kicsit hosszabb távra tekintve, az erdőre és ne a fákra figyelve. Lássuk, milyen szakaszok, időszakok különíthetőek el április óta, és mit tanulhatunk ebből a jövőre nézve.

A fellélegzéshez vezető út: áprilistól májusig

Az április első mérésünk minden tekintetben egy sokkos állapotot mutatott. Bár ténylegesen keveseket érintett közelről a járvány egészségi szempontból, mind a járvány terjedésétől, mind a gazdasági válságtól való félelem általános volt.

Azok aránya, akiket egzisztenciálisan érintett a járvány, ekkor még nőtt. Ugyanakkor az egzisztenciális félelem a jövőre nézve inkább csökkent, vagyis azok, akiket „nem kapott telibe” a járvány a megélhetés szempontjából, már akkor optimistábbá váltak.

A fellélegzés hetei nyár elején: június

Javuló járványhelyzetet reméltünk, még nem voltunk biztosak a második hullám eljövetelében. Ez az optimizmus azonban nem járt együtt a gazdasági helyzetet érintő pozitív reményekkel. Bár érezhetően csökkent azok aránya, akiknél egzisztenciális gondokat okozott a válság, a gazdaság tekintetében a borúlátásunk nem változott.

A második hullám eljövetelének várása: júliustól szeptemberig

Júliustól szeptemberig kilőtt a járványvárakozási index, szeptember elején már magasabb értékeket mértünk – azaz a lakosság még inkább biztos volt a járvány hamarosan bekövetkező súlyosbodásában – mint a sokkos áprilisi időszak során.

A többi index esetében korántsem tapasztaltunk ennyire növekvő pesszimizmust, a gazdasági nehézségekkel, az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos aggodalmak csak lassan, alig észrevehetően kúsztak felfelé. Hogy miért? Talán mert a lakosság a saját egzisztenciális helyzetében nem érzékelt további romlást, sőt, lassú, de kitartó csökkenést láttunk azok arányában, akiket közvetlenül, a megélhetés szempontjából érintett a járvány.

Adataink szerint azok közel fele, akik elveszítették munkájukat a tavaszi karantén időszak alatt, újra találtak állást, míg akiknek lerövidítették a munkaidejét, ekkorra már több, mint felük újra a korábbiak szerint dolgozott.

Az NRC április óta követi Pandémia Hangulat Index trackingjével a lakossági vélemények alakulását (az ábra kattintással nagyítható)

A járvány közvetlen érzékelésének időszaka: szeptember végétől

Míg az év első felében inkább a járvány közvetett hatásait érzékelte a lakosság, szeptember végétől kezdve masszív növekedésnek indult a járványérintettség index.

Ezt azt jelenti, hogy egyre többen tudnak igazoltan koronavírus pozitív személyről, vagy karanténban lévő személyről a saját környezetükben.

November elejére azt a helyzet állt elő, hogy magasabb a járványérintettség, mint az egzisztenciális érintettség, vagyis maga a betegség már érzékelhetőbb, mint annak a gazdasági következményei. A vírus tehát már nem döntően közvetetten, annak következményei formájában, hanem a maga elsődleges valóságában is elért a lakosság jelentős részéhez.

A járványérintettség első, szeptemberi-októberi meglódulása még nem járt együtt a többi indexben történő változással. A cikkíró feltételezése az, hogy a lakosság ezt a jelenséget már korábban „beárazta”, lehetett tudni előre, hogy a betegek száma növekedni fog, ennek megfelelőek voltak a gazdasági várakozások is.

A novemberi első mérés azonban már más képet mutat. Az aggodalmak ismét erősödtek, a járványhelyzet további rosszabbodását várja a lakosság.

Az indexek lényegében a tavaszi sokkhelyzet adatait elérő vagy meghaladó értékeket vesznek fel.

Mit várhatunk a jövőre nézve?

Ez persze nagyrészt attól függ, hogy milyen lesz a tényleges járványhelyzet. De attól is, hogy milyen lelkiállapottal várjuk a fejleményeket.

A lakosság lelkiállapota kapcsán két trend tűnik lényegesnek. Először is, egyre komolyabban vesszük a járványt, és egyre inkább szigorításokat várunk el.

A másik az, hogy egyre jobban bízunk védőoltás belátható időn belüli megjelenésében. Azt pedig, hogy a magyar lakosság egyre felelősebb, csak pozitívan lehet értékelni a jövő szempontjából.

Molnár Zoltán senior kutató, kutatási csoportvezető

Adatok: Az NRC koronavírus trackingjének háromhetente futó adatfelvételi hullámai online kérdőíves felmérés keretében vizsgálják a lakossági véleményeket, 1000 fős (a 18-65 éves lakosságra) országosan reprezentatív mintán.


A Pandémia Tracking eddigi idősoros indexei rövid regisztráció után letölthetőek:


Következő koronavírus tracking mérésünk: november végén

Ingyenesen elérhető alapelemzésünk értékes fogyasztói insightokat tartalmaz, emellett pedig lehetőség van saját, exkluzív kérdéseket is feltenni a vizsgálatban.

Feliratkozás az NRC háromheti részletes koronavírus jelentéseire:

hogy az ingyenes NRC Pandémia elemzéseket a jövőben rendszeresen meg tudjuk küldeni Önnek.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles sur des sujets similaires

Parcourez les infographies téléchargeables du CNR, utilisez les données que vous trouvez, mais faites toujours référence à nous.
Parlons-en !

Ecrivez-moi ou appelez-moi et je répondrai à vos questions.

Nous pouvons vous aider à faire de l'étude de marché un retour sur investissement rapide !
Molnár Zoltán további cikkei
L'âge n'est-il qu'un chiffre ?

L'âge n'est-il qu'un chiffre ?

Annyi mindentől függhetne az, hogy miként látjuk a következő tíz évünket, mennyire látjuk felfelé vagy lefelé menő irányba menni az életünket. Mégis, a jelenlegi

Recherche sur les caisses d'épargne-logement 2023

2018 őszén egy csapásra megszüntették a lakástakarékpénztári befizetések utáni állami támogatást, ami kutatásaink szerint a termék fő vonzereje volt, gyakorlatilag az biztosította, hogy egyáltalán volt a betéti

fr_FRFR