Két év alatt 2 millió álláskereső az interneten

kurucz-imre

A felnőtt internetezők 48 százaléka, vagyis több mint 2 millió ember fordult az online álláskereső oldalakhoz 2011 óta. A munkatapasztalatot a többség fontosabbnak tartja a végzettségnél, utóbbinak inkább az idősebb korosztály tulajdonít nagyobb jelentőséget – derül ki az NRC Marketingkutató felméréséből, amelyet az internetes álláskeresési szokásokról készített. A kapcsolati tőke erejében ugyanakkor életkortól függetlenül mindenki egységesen hisz.

Az 1500 fő megkérdezésével végzett kutatás szerint a munkatapasztalat mellett a magabiztos fellépés és a jó megjelenés a legfontosabb egy-egy állás megpályázásakor, de még az önéletrajz rendezettsége is többet nyom a latba, mint a megszerzett végzettség – utóbbi mindenhatóságában inkább az idősebbek hisznek, a fiatalok számára a diploma már kisebb érték, hiszen korosztályukban magasabb arányban találkoznak szintén diplomás versenytársaikkal.

A nyelvtudást a többség fontosnak érzi, ennek ellenére csak 56 százalék beszél legalább egy nyelvet minimum középfokú szinten, és az egyetemi-főiskolai végzettségűeknek is csupán háromnegyedéről mondható el ez. Jellemző, hogy az álláskeresők csak pár szót beszélnek angolul, mindössze egynegyedük angoltudása éri el a középfokú szintet; a németül beszélők aránya 14 százalék.

Az álláskeresés egyre inkább az internethez kötődik. Bár jelenlegi állását a többség még inkább offline csatornákon – többnyire ismeretségi körén keresztül – találta, a jövőben egyre többen számolnak az online keresőkkel, elsősorban azok hatékonysága miatt. A legismertebb és leglátogatottabb álláskereső portál a Profession.hu; itt regisztráltak a legtöbben az elmúlt két év során. A Professiont jelentősen lemaradva követi a listán a cvonline.hu, az expressz.hu, a workania.hu, a jobline.hu és a jobinfo.hu

Az interneten állást keresők több mint egyötödének van felsőfokú végzettsége – körükben kiemelkedően magas a közgazdászok és a mérnökök aránya, holott a közvélekedés szerint az utóbbiakból hiány van az országban. Az álláskeresők is úgy vélik, hogy az informatikai mellett a műszaki és a pénzügyi diploma a legkeresettebb, szemben az agrár és a természettudományi végzettséggel, amelyeket a legkevésbé tartanak versenyképesnek.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Klenovszki János további cikkei
Az omnibusz szerepe és előnye a piackutatásban

Az omnibusz szerepe és előnye a piackutatásban

Az omnibusz kutatások kulcsfontosságúak a piackutatásban, mivel lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy gyorsan és költséghatékonyan szerezzenek be releváns piaci információkat. Egy omnibusz kutatás

Magyar Podcast trendek 2023-ban

Magyar Podcast trendek 2023-ban

Az elmúlt időszakban a médiapiaci szereplők és a döntéshozók egyre inkább felismerték, hogy a podcast nem csupán egy új médiaformátum, hanem egy alapvető, piacformáló,

hu_HUHU