Multiscreen: Impulzusvásárlás kanapéról?

Sági Ferenc

Az NRC három előadással is képviseltette magát az idei MediaHungary-n, amiből az egyik az egyre inkább aktuálissá váló (média)fogyasztói viselkedést, a multiscreen-ing jelenséget vizsgálta egy 1000 fős 18+-os internetezői kutatás keretében 2019-ben. Vajon mit csinálunk televíziózás közben, híreket nézünk, kommunikálunk vagy éppen vásárolunk?

Az egyes tartalmak azonos időben, két vagy több eszközön, párhuzamosan történő fogyasztása egyre inkább teret hódít. Míg korábban voltak a jelenségnek eszközpenetrációkban rejlő gátjai, ma már ezek elmúltak: az internetezők 86%-a rendelkezik okostelefonnal, és televíziója is 94%-nak van. Ráadásul ezeket az eszközeinket nagy elánnal használjuk is. Egy átlagos internetező 16 ébren töltött óra alatt átlagosan 35-ször veszi elő okostelefonját, nem csodálkozhatunk azon, hogy nem éppen a naponta akár több órára is tehető, televíziózással töltött idő jelent ez alól kivételt. 

Multiscreen tévézés közben

Az okostelefonnal rendelkező internetezők több mint 80%-val előfordult már, hogy tévézés közben okostelefonját is aktívan használta, ez a viselkedés műsor, film sorozat közben 33%-nál, míg reklámblokk közben 45%-nál mondható rendszeresnek. Ha egy konkrét műsorról van szó, akkor a műsoridő kb. 20%-t töltik egy másik képernyőn is, ez az arány reklámblokk esetében közel 50%-ra kúszik fel. 

NRC multiscreen kutatás 2019

Nem jellemző, hogy más audiovizális tartalmat fogyasztanánk az okostelefonon. Sokkal inkább közösségi oldalak látogatása, információkeresés vagy éppen a másokkal való kommunikáció a jellemző multiscreen tevékenység tévézés közben. A fogyasztók több mint felével előfordult már, hogy azonnali interakcióba lépett valamilyen tévében éppen akkor látott márkával kapcsolatban (pl. információt keresett, akár a márka honlapján is), sőt 27% vásárolt már online televízióban látott inger, reklám hatására okostelefonján. Ez azt vetíti előre, hogy az impulzusvásárlás már nem pusztán a fizikai térben, például egy hipermarketben, hanem akár képernyők előtt ülve, egy másik képernyő segítségével is történhet. 

Az NRC kutatás 2019 áprilisában készült, 1000 fős, 18 évesnél idősebb internetezők megkérdezésével. A reprezentatív kutatás a Netpanelen, Magyaroszág legnagyobb online kutatási paneljén készült.

Töltse le prezentációnkat!

[wpdm_package id=16719 template=”link-template-calltoaction3.php”]

Amennyiben további információra van szüksége, akkor kérem vegye fel a kapcsolatot az NRC tanácsadójával, aki minden kérdésére örömmel válaszol. 

[ninja_form id=18]
Facebook
Twitter
LinkedIn
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Sági Ferenc további cikkei
Az e-kereskedelem trendjei - 2024

Az e-kereskedelem trendjei – 2024

Az NRC-nél évtizedes távlatban látjuk az e-kereskedelmi trendeket (is), hiszen a legnagyobb magyar online kutatócégként szakmai kötelességünk ezt a területet (is) mérni. Éveken keresztül

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

AI és lakosság – mi történt a nyáron? 

Még nincs egy éve, hogy a ChatGPT berobbant az életünkbe, s mi máris a harmadik mérést végezzük el a lakosság körében. Az AI alkalmazásokat és azon belül a ChatGPT-t rendszeresen használók aránya viszont egyhelyben topog.

Pszichológus helyett AI?

Pszichológus helyett AI?

Esther Perel pszichoterapeuta és a New York Times bestseller-írója napjaink egyik legélesebb és legeredetibb hangja a modern kapcsolatok terén. Szeptemberben Budapesten, a BrainBar-on adott elő. Szücs Szilvi írása.

hu_HUHU