×
19
dec

Egészség a netről

kurucz-imre

Az elmúlt egy évben közel félmillióan vásároltak valamilyen egészségügyi készítményt az interneten. A termékkategória iránti kereslet és a netes vásárlásra való nyitottság alapján azonban ennél jóval nagyobb is lehetne az online patikák és vitaminboltok vásárlóköre. A piac növekedésének leginkább a bizalmatlanság szab gátat.

Az NRC friss kutatása szerint az elmúlt egy évben az internetezők 57 százaléka, mintegy 2,7 millió ember rendelt valamilyen terméket vagy szolgáltatást online módon. Gyógyhatású szert a netezők 5, vitamint, étrendkiegészítőt pedig 8 százaléka vásárolt – így összességében a netpolgárok egytizede, közel 450 ezer felnőtt vett valamilyen egészségügyi készítményt az interneten.

Elvárnák az ingyenes házhozszállítást

A netes vásárlás legnagyobb előnye az online vásárlók szerint az, hogy így sok esetben olcsóbban juthatnak hozzá a termékekhez, mint ha hagyományos módon szereznék be – 55 százalék sorolja a kedvezőbb árat a top3 előny közé –, de az online boltok vonzerejét jelentősen növeli a non-stop nyitva tartás és a házhozszállítás is. Utóbbi különösen annak fényében érdekes, hogy a termékek kiszállításának díja egyben az egyik legfontosabb korlátja is annak, hogy valaki internetes áruházban vegyen meg valamit. A vásárlók fele általában véve magasnak tartja a házhozszállítás díját, és nem ritka, hogy emiatt változtat eredeti tervein: inkább személyesen veszi át a terméket, vagy nagyobb mennyiséget – esetleg más árucikket is – rak a kosarába, hogy ezzel csökkentse (vagy legalább a vásárlás végösszegéhez viszonyítva mérsékelje) a kiszállítás költségét. A webáruházak nézőpontjából a legrosszabb vevői reakció persze az, ha végül máshol veszi meg a terméket – az elmúlt évben öt vásárlóból négyen tettek így: a magasnak érzett szállítási díj miatt másik webáruházban, vagy offline módon szerezték be a kiválasztott árucikket.

Nem meglepő tehát, ha az online boltokkal szembeni egyik legfontosabb elvárás az ingyenes házhozszállítás, és nincs ez másként az egészségügyi készítményeket forgalmazó webáruházak esetében sem: a termékkategóriát online módon vásárlók háromnegyede kifejezetten fontosnak tartaná, hogy ne kerüljön pénzbe az, ha a futár a lakása ajtajáig viszi a csomagot. Ennek a feltételnek a boltok általában nem felelnek meg, és – bár már most is van e tekintetben üdítő kivétel, épp az internetes patikák körében – nem is valószínű, hogy a közeljövőben változik majd a helyzet. A többi hangsúlyos vásárlói igény kielégítése érdekében azonban már sokkal nagyobb mozgásterük van az egészségügyi termékeket forgalmazó internetes boltoknak. A termékek pontos összetételének feltüntetését 85, a letölthető betegtájékoztatót 81, a jó minőségű és részletekre is kiterjedő – tehát nem csak a csomagolást bemutató – termékfotókat pedig 73 százalék tartja kiemelten fontosnak; de közel ennyien vannak, akik igényt tartanak arra is, hogy a webáruház szakmai cikkeket, véleményeket is megjelenítsen az egyes termékekhez kapcsolódóan.

A bizalmatlanság a legnagyobb akadály

Ha figyelembe vesszük, hogy a 2,7 millió online vásárló közel 85 százaléka – vagyis több mint 2,4 millió ember – szokott egészségügyi készítményeket vásárolni, akkor adódik a kérdés: többségük miért kizárólag offline módon teszi ezt. Ebből – az online vásárlásban amúgy már tapasztalt – 2,4 milliós tömegből ugyanis 1,3 millióan semmiféle nyitottságot nem mutatnak arra, hogy az interneten vásároljanak egészségügyi termékeket; tehát továbbra is kizárólag hagyományos patikákban, drogériákban, szaküzletekben tervezik beszerezni azt, amit – a könyvekhez vagy a műszaki cikkekhez hasonlóan – akár a világhálón is megvehetnének.

Az elutasítás legfőbb oka a bizalmatlanság – a többség egész egyszerűen nem bízik meg eléggé az intenetes boltokban, és ódzkodik attól, hogy ilyen „bizalmi” jellegű terméket egy számára ismeretlen online webáruházban vásároljon meg. „Sok a hamisítvány”, „félek, hogy átvernek”, „az internetes boltokat nem tartom megbízható forrásnak”, „zsákbamacska” – ezek a tipikus vásárlói vélemények, és ha ehhez még hozzávesszük az egyéb ellenvetéseket – például, hogy az online patikákban nem lehet egészségpénztári kártyával fizetni, vagy hogy a neten nem kérhető ki a gyógyszerész tanácsa, véleménye –, akkor látható, hogy bőven van mód arra, hogy a webáruházak üzemeltetői vonzóbbá tegyék az egészségügyi készítmények internetes vásárlását, és ezzel együtt az ilyen termékeket forgalmazó online boltokat.
Ha az ingyenes házhozszállítás nem is mindig realitás, a vásárló bizalmának elnyerése és megőrzése megoldható – bár kétségkívül idő- és munkaigényes – feladat.

Vonzó akciók, vásárlásra ösztönző hírlevelek

Az egészségügyi készítményeket vásárlók kétötödére jellemző, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget vesz ezekből a termékekből, vagyis hosszabb időre „bespájzol” az általa vagy a család által szedett gyógyszerekből, gyógyhatású készítményekből, illetve vitaminokból és étrendkiegészítőkből.

A termékkategóriát vásárlók egyharmada kifejezetten érzékeny az akciókra, és hajlamos egy kedvezőbb áron kínált készítményt akkor is betenni a kosarába, ha még megfelelő mennyiség van belőle otthon. Amellett, hogy a többség ragaszkodik a megszokott, jól bevált és megbízható márkákhoz, a vásárlók fele szívesen próbál ki új egészségügyi termékeket. Az internetes patikák, üzletek hírlevelére minden második online vásárló iratkozik fel, és sokuk esetében az e-mail fiókba érkező ajánlatok vásárlást is generálnak: 22 százalék állítja, hogy szokott vásárolni hírlevelek hatására.

A kutatás a 2014. téli Marketingkutató magazinban jelent meg. Rendelje meg  az NRC ingyenes szakmai magazinját, amelyet vállalati feliratkozóinknak postai úton is eljuttatunk.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap