Szívesen szállnánk meg okoshotelben?

 

Okoseszközökkel a zsebünkben kilépünk okosotthonunk ajtaján, és elhagyja okosvárosunkat, hogy néhány napot valahol máshol töltsünk el. Hol szállunk meg? Hát persze, hogy egy okoshoteben!
Ma már léteznek olyan szállodák, amelyeknél nem csak a szálláskeresést, a szobafoglalást és a fizetést végezhetjük okostelefonon keresztül, hanem az ott tartózkodás alatt is mindent mobilon keresztül intézhetünk. Applikációval tudunk be- és kijelentkezni, a telefonunk helyettesíti a szobánk kulcsát, és ezzel tudunk különböző szolgáltatásokat – étkezést, takarítást – igényelni, vagy akár távolról szabályozni a szoba hőmérsékletét.

Magyarországon körülbelül 1,7 millió olyan okostelefon-tulajdonos van, aki szokott alkalmazásokat letölteni, ráadásul az elmúlt 3 évben szállt meg szállodában – őket tekinthetjük tehát az okoshotelek potenciális közönségének. E célcsoport nagyjából fele nyilatkozik úgy, hogy tetszik neki az okoshotel koncepciója, és csupán egynyolcaduk viseltet kifejezett ellenérzésekkel iránta. Így nem meglepő, hogy több mint 70 százalékuk nyilatkozik úgy, hogy szívesen megszállna egy ilyen szállodában – a potenciális látogatók kétharmada húszas-harmincas éveiben jár, vagyis jellemzően az Y generációba tartozik.

És hogy miért vonzó számukra az okoshotel? Az ismertetők gyakran kihangsúlyozzák, hogy ezekben a szállodákban anélkül is élvezetjük a kényelmet és a szolgáltatásokat, hogy a recepcióval vagy a személyzettel kommunikálnunk kellene – ugyanakkor a potenciális vendégkör számára ez a legkevésbé vonzó elem: kevesebb mint felük sorolja a vendégcsalogató jellemzők közé. Azt viszont, hogy bárhonnan bejelentkezhetünk és az applikáció értesítést küld, amikor elfoglalhatjuk a szobát, már háromnegyedük tartja kifejezetten vonzó dolognak, mint ahogy azt is, hogy az alkalmazáson keresztül lehet kérni takarítást, reggelit, vagy akár taxit. Az applikáció természetesen az ajtók nyitását-zárását is megoldja, és akár a szoba hőmérséklete is szabályozható vele – ezeket a funkciókat célcsoport nagyjából kétharmada sorolja a vonzó elemek közé.

A világ első teljesen okos szállodája egyébként a budapesti KViHotel. Arról, hogy a magyar fővárosban megszállhatunk egy valódik okoshotelben, a célcsoport tizede hallott már.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Takács Gergely további cikkei
hu_HUHU