Adat, információ és adatvizualizáció: Beszélgetés Kovács Gyula szakértővel

Mi az adat? Mi az információ és hogyan tud fejlődni egy adatelemző? Mik a tipikus elemzői hibák? Ki készítette az első vonal- és kör-diagrammot? Mi a vizualizáció célja és mi az elágazó ösvények problémája? Hány másodpercet szán egy topmenedzser az adatokra? Hogyan építs fel egy prezentációt? Mi legyen az első dián? Miért nincs szükség a hétköznapokban a storytellingre? Ezekről és még sok egyébről is beszélgettünk Kovács Gyula adatkommunikációs szakértővel az adatokról és az adatok céljáról.

Az adatok szerepe és értéke az üzleti döntéshozatalban

Az adatokat numerikus vagy szöveges információként határozzuk meg, amelyeket gyűjtenek, tárolnak és feldolgoznak. Az információ az a plusz tudás, amely alapján a számok értelmet kapnak és ez segíti az adatok értelmezését, amelyek segítségével a vállalkozások felismerhetik a piaci trendeket és a fogyasztói igényeket, javíthatják az ügyfélélményt és hatékonyabban hozhatnak döntéseket.

Az adatok használata régen is szerepet játszott az üzleti döntéshozatalban, azonban az adatok korábban sokkal nehezebben és kevésbé hatékonyan gyűjthetők voltak. Az informatikai forradalom azonban radikálisan megváltoztatta az adatok kezelését és felhasználását a vállalatok életében. A számítástechnika és az adatgyűjtés technológiáinak fejlesztése lehetővé tette az adatok nagy mennyiségben történő gyűjtését, tárolását és feldolgozását.

Adatelemzők és adatvizualizáció

Az adatelemzők munkája, az adatforrások és az adatvizualizáció céljának megértése fontos az üzleti döntéshozatal szempontjából, mert lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy jobban megértsék az üzleti folyamatokat és hatékonyabban működjenek. Az adatok és az információk segítségével a vállalkozások felismerhetik a piaci trendeket és a fogyasztói igényeket, javíthatják az ügyfélélményt és hatékonyabban hozhatnak döntéseket.

Az adatvizualizáció célja az adatok hatékonyabb bemutatása és azok könnyebb értelmezése. Az adatvizualizáció segítségével az adatok vizuális elemzése átláthatóbbá és érthetőbbé válik. Az elágazó ösvények problémája az, amikor az adatvizualizáció túl sok információt mutat be, ami nehézzé teszi az információk értelmezését. Az elágazó ösvények problémája akkor jelentkezik, amikor az adatvizualizációban túl sok változó és összefüggés van, ami zavaró lehet az adatok megértésében.

Az adatok és az információk hatékony bemutatása kulcsfontosságú a hatékony döntéshozatal szempontjából. A vállalkozásoknak olyan adatvizualizációs eszközöket kell használniuk, amelyek lehetővé teszik az adatok hatékonyabb bemutatását és azok könnyebb értelmezését. Az adatbemutató prezentációknak logikusnak, tömörnek és hatékonyaknak kell lenniük, hogy az üzleti vezetők gyorsan és hatékonyan értékelni tudják az információkat.

Az adatok értéke

Az adatok értéke folyamatosan növekszik az üzleti világban, mivel segítenek a vállalatoknak hatékonyabban működni, jobban megérteni a piacokat, a fogyasztói igényeket, és javítani az ügyfélélményt. Az adatok és az információk felhasználása az üzleti döntéshozatalban kulcsfontosságú, mert lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy jobban megértsék az üzleti folyamatokat és hatékonyabban működjenek.

Összefoglalva, az adatok és az információk kulcsfontosságú szerepet játszanak az üzleti döntéshozatalban, és az adatok hatékony bemutatása a hatékony döntéshozatal alapját képezi.

Az adatelemzők munkája, az adatforrások és az adatvizualizáció céljának megértése segíthet a vállalkozásoknak hatékonyabban működni és növelni a versenyképességüket a piacon. Az adatok folyamatosan növekvő értéke miatt az adatok kezelése és elemzése egyre fontosabbá válik az üzleti világban, és a vállalkozásoknak naprakésznek kell lenniük az adatkezelés technikáival és eszközeivel kapcsolatban, hogy sikeresek legyenek a modern üzleti környezetben.


A podcastot több csatornán is megtekintheted:

YouTube

Anchor

Spotify

Apple podcast

további NRC Research&more podcast részeket itt tudod meghallgatni. 

Hallgasd meg:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Letölthető infografikák

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
hu_HUHU