Kutatás a lakás-takarékpénztárakról 2023

2018 őszén egy csapásra megszüntették a lakástakarékpénztári befizetések utáni állami támogatást, ami kutatásaink szerint a termék fő vonzereje volt, gyakorlatilag az biztosította, hogy egyáltalán volt a betéti résznek hozama, míg a hiteloldali termék igénybe vétele egyáltalán nem volt általános.

A Digi@Bank Monitor kutatásunk alapján ez egy kifejezetten népszerű termék volt, a lakáscélú megtakarítás pedig valós, kitapintható igénye a magyar lakosságnak. 2018 végén 10% mondta azt, hogy nyitna LTP-t a közeljövőben, ha kedvező ajánlattal találkozna.

A 2018-as változás után a Fundamenta termékfejlesztéseket végzett, míg a többi szereplő lényegében leállította piaci aktivitását. 2023-ra azonban mind az OTP, mind az Erste visszajött a piacra, “kamatbónusz”,”prémium” bevezetésével igazodva a korábbi állami támogatásos konstrukció logikájához. A piac ébredezik?

2023. júliusában megvizsgáltuk pár kérdés erejéig, mi van most a fejekben az LTP kapcsán. A lakosság is ébredezik? Vagy el sem aludt?

1000 fős, 18-65 évesre reprezentatív online mintán végeztük a kutatást 2023. júliusában

Ha érdekelnek a részletek, akkor keresd Molnár Zoltán (zoltan.molnar@nrc.hu).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ingyenes riport letöltése

b8b54b64-e16b-4b96-aa53-b0d50b2a32ba

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Molnár Zoltán további cikkei
Az életkor csak egy szám?

Az életkor csak egy szám?

Annyi mindentől függhetne az, hogy miként látjuk a következő tíz évünket, mennyire látjuk felfelé vagy lefelé menő irányba menni az életünket. Mégis, a jelenlegi

hu_HUHU