Élmény vagy függőség? A mobilozás pszichológiája

 

A nomofóbia („no-more-mobile-phone phobia”) mára egy elfogadott pszichés betegség, mely a szorongással kevert függőségek csoportjába sorolható. A mobiltól való elszakítottság súlyos frusztrációt okoz, akár pánikrohamhoz vagy dühkitörésekhez vezethet. Az okostelefonok elterjedése miatt a mobilfüggőség egyre inkább összefonódik az internet-, s a különböző közösségi média oldalaktól való függéssel. Hátterében leginkább önértékelési problémák: belső bizonytalanság, kisebbségi érzések, sérült énkép lelhető fel. E bizonytalanságra válasz lehet a tudat, hogy állandóan „kapcsolatban vagyok” másokkal, azonban a folyamatos másokhoz való hasonlítgatás még mélyebbre vezethet az értéktelenség-érzet mocsarában. A kapcsolódási nehézségre gyors megoldásnak tűnik egy „online személyiség” kialakítása, mely mögé el lehet bújni, ám ez megakadályozza a valódi önismeret kialakulását. Végül, a mobilfüggőség összefügg az intenzív audiovizuális ingerekhez szokott idegrendszerünkkel: ha ingerszegénynek éljük meg a környezetünket, hamar unatkozni kezdünk. Kezelésében nagyon fontos a pozitív énkép kialakítása, a szociális és kommunikációs készségek fejlesztése, feszültségoldó technikák elsajátítása, s életünk színes programokkal való megtöltése, mely leköti figyelmünk.

Záborszky Zsófia vagyok, pszichológus, tréner, párterapeuta-jelölt. Az AURUM Életműhelyben vagyok ügyvezető és pszichológus egyben, továbbá blogger és online tréner a Lélekszörf oldalon. Jelenleg egy kutatást folytatunk a youtuberek között, nagyon érdekel az, hogy a közösségi média használatot hogyan lehetne felhasználni a fiatalok pszichés egészsége védelmére.

 

/A cikk első fele az Xperience & Research magazinban jelent meg, az NRC ingyenesen igényelhető szakmai magazinjában. Kérd te is!/

Olvass további cikkeket szakmai magazinunkban!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Takács Gergely további cikkei

Szívesen szállnánk meg okoshotelben?

  Okoseszközökkel a zsebünkben kilépünk okosotthonunk ajtaján, és elhagyja okosvárosunkat, hogy néhány napot valahol máshol töltsünk el. Hol szállunk meg? Hát persze, hogy egy

hu_HUHU