Mi fán terem a service designer és a facilitátor Magyarországon?

Csernátony Fannival és Barna Mátéval a MOME oktatóival és hamarosan induló Service Design egyetemi képzés vezetőivel beszélgetve jártuk körbe Service Designnal kapcsolatos legtöbbször elhangzó kérdéseket: 

 • Mi a Service Design és miért fontos alapja a research a folyamatnak?
 • Van-e elég service designer itthon?
 • Mi vár egy ügyfélre, ha úgy érzi, hogy a “makacs problémájára” egy Service Design projekt adhat választ?
 • Mi a Co-Creation workhop?
 • Miért használnak a facilitátorok post-it-et és legót és mi köze ennek a kreativitáshoz?
 • Mikor érdemes a Service Design módszert választani egy vállalatnak?

és miért gondolták úgy, hogy szükség van egyetemi szintű képzésre a MOME oktatói.

Gyertek tartsatok velünk, hallgassatok ránk.

Adatvezérelt Service Design és a Co-Creation workshopok az NRC-től

A Service Design, vagyis a szolgáltatástervezés egy komplex módszertan, amely nem csupán a felhasználói, vagyis ügyfélélményre fókuszál, hanem az összes érintett – munkatársak, vezetők, alvállalkozók – szempontjait és igényeit is figyelembe veszi. Célja tehát nem kevesebb, mint olyan szolgáltatási élmény kialakítása, ami minden résztvevő számára optimális.

A Service Design tehát egyszerre tekinti át a felhasználói élményt és a belső szervezeti folyamatokat. Ez azért különösen fontos, mert az ügyfelek elégedettsége szorosan összefügg a vállalat belső működésével is. Például

egy jól működő csapat, ahol a munkatársak motiváltak, örömmel dolgoznak, és tisztában vannak a céljaikkal, képesek lesznek jobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

Ez a komplexitás és holisztikus megközelítés teszi igazán hatékonnyá a Service Designt. E módszer segítségével a vállalatok nem csupán a termékeiket és szolgáltatásaikat tudják ügyfélközpontúvá tenni, hanem a belső folyamataikat is optimalizálhatják.

NRC Co-Creation workshop

Az NRC olyan Service Design alapú Co-creation, azaz közös alkotás fejlesztői workshopokat kínál, melyek a szolgáltatásfejlesztési folyamat egészét tekintik át. Ezek a workshopok az ügyfelek mellett a vállalat munkatársait és vezetőit is bevonják a folyamatba, és így segítik elő, hogy a fejlesztett szolgáltatás minden érintett számára előnyös legyen:

 1. A felhasználó középpontba helyezése: Az NRC workshopjai a felhasználókat állítják a tervezés középpontjába. Ez biztosítja, hogy a szolgáltatások ténylegesen megfeleljenek a felhasználói igényeknek, növelve ezzel a vásárlói elégedettséget és a piaci siker esélyét.
 2. Kutatásra épülő design: Az NRC szem előtt tartja a kutatás fontosságát a szolgáltatástervezésben. A kutatásra épülő megközelítés révén a vállalatok képesek lesznek mélyebb betekintést nyerni ügyfeleik szokásaiba, igényeibe és elvárásaiba, és így képesek lesznek jobb szolgáltatásokat kialakítani.
 3. Professzionális facilitálás: Az NRC workshopjainak sikere nagyban múlik a facilitátorok szerepén, akik feladata a design folyamat irányítása. Az NRC szakértői segítségével az ötletelési fázisok, a csoportdinamika és a folyamat előrehaladása mind hatékonyan irányítható.
 4. Co-creation workshopok: Az NRC által szervezett közös alkotás műhelyei a résztvevők – ügyfelek, munkatársak, stakeholderek – együttműködésén alapulnak. Ez a közös alkotási folyamat elősegíti az innovációt, és előnyt jelent a fejlesztésben, hiszen az összes érintett bevonásával biztosítja, hogy a megoldások valóban a felhasználói igényeket tükrözzék.
 5. Megértés és tanulás: Az NRC workshopjai nem csak a fejlesztésre koncentrálnak, hanem arra is, hogy a résztvevők mélyebben megértsék a problémákat és a felhasználói szükségleteket. Ez a megértés hozzájárul a hatékonyabb és célzottabb szolgáltatásfejlesztéshez.
 6. Beillesztés fontosság: Tisztában vagyunk azzal, hogy egy fejlesztés csak akkor jó befektetés a vállalat számára, ha az beilleszthető a vállalati folyamatokba, éppen ezért már a részletes kidolgozás első percétől kezdve fókuszban tartjuk a megvalósíthatóság és a vállalati folyamatokba való beilleszthetőség kérdéseit is.

Az NRC Service Design alapú Co-creation fejlesztői workshopjai nem csak a vállalatok szolgáltatásainak fejlesztését segítik elő, hanem az üzleti sikert is növelik. Ezen alkalmak segítségével a vállalatok képesek lesznek jobban megérteni ügyfeleiket, és a kutatásra épülő, felhasználó-központú tervezés által olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek valóban hozzáadott értéket jelentenek számukra. Ez pedig hosszú távon a vállalatok piaci versenyképességét is javítja.

Hallgasd meg:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Letölthető infografikák

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
hu_HUHU