Elektronikus pénzügyek: Új technológiák, új félelmek?

 

A Digi@Bank Monitor idei első hullámában több más aktuális téma mellett az elektronikus bankoláshoz köthető aggodalmakat vizsgáltuk. A kérdés különös időszerűségét az adja, hogy egyre több olyan megoldással találkozik a pénzügyi fogyasztó, amely új technológián alapul, így új félelmeink, aggodalmaink keletkezhetnek, vagy a régiek – az újak tükrében – más megvilágításba kerülhetnek.

Eredményeink azt mutatják, hogy bár az új dolgok új félelmeket hozhatnak, a régiek ettől még megmaradnak, sőt, tovább viszik a prímet. Meglepő lehet, hogy csupán a mobilon bankolók fele fél attól, hogy megrövidíthetik a számlájukat az elveszített, ellopott telefonnal, miközben majd háromnegyedük tart attól, hogy ugyanez az érintős kártyájukkal történhet meg.

Szintén előkelő helyen végzett az online kártyás fizetés az aggodalmak listáján, miközben attól, hogy a mobilba lementett kártya adatokkal élnek vissza, sokkal kevésbé félünk.  Ez a mobilon pénzügyeket intézőkre is éppúgy igaz.

Hogy ennek mi lehet az oka, arra több magyarázat kínálkozik, mi a legvalószínűbbnek azt tartjuk, hogy egyszerűen kevés ilyen típusú visszaélésről lehetett még hallani, a kártyacsalásokhoz képet legalábbis biztosan. Másrészt, így vagy úgy mindannyian tehetünk a mobilon lévő adatok biztonságáért, míg az érintős plasztiknál erre nem nagyon van módunk.

Mélyebben érdekelnek a magyarok digitális bankolási szokásai? Vedd fel velünk a kapcsolatot ezen az űrlapon!

Mélyebben érdekelnek a magyarok digitális bankolási szokásai? Tájékozód rendszeres tracking kutatásunkból! Vedd fel velünk a kapcsolatot ezen az űrlapon!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Molnár Zoltán további cikkei
Az életkor csak egy szám?

Az életkor csak egy szám?

Annyi mindentől függhetne az, hogy miként látjuk a következő tíz évünket, mennyire látjuk felfelé vagy lefelé menő irányba menni az életünket. Mégis, a jelenlegi

Kutatás a lakás-takarékpénztárakról 2023

2018 őszén egy csapásra megszüntették a lakástakarékpénztári befizetések utáni állami támogatást, ami kutatásaink szerint a termék fő vonzereje volt, gyakorlatilag az biztosította, hogy egyáltalán volt a betéti

hu_HUHU