Mi és a koronavírus. Egy fordulatos történet 2020-ból.

Visszatekintés és letölthető idősoros adatok

Az év vége felé közeledünk, de még mindig velünk van a koronavírus. Úgy tűnik, ez egy hosszabb rossz álom lesz, mint ahogyan azt tavasszal reméltük. Az NRC lakossági kutatása április óta folyamatosan nézi, milyen módon érint bennünket ez a helyzet, és milyen várakozásaink, félelmeink, reményeink vannak.

A kutatási jelentések 3 hetenként elérhetőek, az olvasók bizonyára követik, mi történt az elmúlt időszakban a megelőzőhöz képest. Most azonban álljunk meg egy kicsit, nézzünk vissza az adatokra egy kicsit hosszabb távra tekintve, az erdőre és ne a fákra figyelve. Lássuk, milyen szakaszok, időszakok különíthetőek el április óta, és mit tanulhatunk ebből a jövőre nézve.

A fellélegzéshez vezető út: áprilistól májusig

Az április első mérésünk minden tekintetben egy sokkos állapotot mutatott. Bár ténylegesen keveseket érintett közelről a járvány egészségi szempontból, mind a járvány terjedésétől, mind a gazdasági válságtól való félelem általános volt.

Azok aránya, akiket egzisztenciálisan érintett a járvány, ekkor még nőtt. Ugyanakkor az egzisztenciális félelem a jövőre nézve inkább csökkent, vagyis azok, akiket „nem kapott telibe” a járvány a megélhetés szempontjából, már akkor optimistábbá váltak.

A fellélegzés hetei nyár elején: június

Javuló járványhelyzetet reméltünk, még nem voltunk biztosak a második hullám eljövetelében. Ez az optimizmus azonban nem járt együtt a gazdasági helyzetet érintő pozitív reményekkel. Bár érezhetően csökkent azok aránya, akiknél egzisztenciális gondokat okozott a válság, a gazdaság tekintetében a borúlátásunk nem változott.

A második hullám eljövetelének várása: júliustól szeptemberig

Júliustól szeptemberig kilőtt a járványvárakozási index, szeptember elején már magasabb értékeket mértünk – azaz a lakosság még inkább biztos volt a járvány hamarosan bekövetkező súlyosbodásában – mint a sokkos áprilisi időszak során.

A többi index esetében korántsem tapasztaltunk ennyire növekvő pesszimizmust, a gazdasági nehézségekkel, az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos aggodalmak csak lassan, alig észrevehetően kúsztak felfelé. Hogy miért? Talán mert a lakosság a saját egzisztenciális helyzetében nem érzékelt további romlást, sőt, lassú, de kitartó csökkenést láttunk azok arányában, akiket közvetlenül, a megélhetés szempontjából érintett a járvány.

Adataink szerint azok közel fele, akik elveszítették munkájukat a tavaszi karantén időszak alatt, újra találtak állást, míg akiknek lerövidítették a munkaidejét, ekkorra már több, mint felük újra a korábbiak szerint dolgozott.

Az NRC április óta követi Pandémia Hangulat Index trackingjével a lakossági vélemények alakulását (az ábra kattintással nagyítható)

A járvány közvetlen érzékelésének időszaka: szeptember végétől

Míg az év első felében inkább a járvány közvetett hatásait érzékelte a lakosság, szeptember végétől kezdve masszív növekedésnek indult a járványérintettség index.

Ezt azt jelenti, hogy egyre többen tudnak igazoltan koronavírus pozitív személyről, vagy karanténban lévő személyről a saját környezetükben.

November elejére azt a helyzet állt elő, hogy magasabb a járványérintettség, mint az egzisztenciális érintettség, vagyis maga a betegség már érzékelhetőbb, mint annak a gazdasági következményei. A vírus tehát már nem döntően közvetetten, annak következményei formájában, hanem a maga elsődleges valóságában is elért a lakosság jelentős részéhez.

A járványérintettség első, szeptemberi-októberi meglódulása még nem járt együtt a többi indexben történő változással. A cikkíró feltételezése az, hogy a lakosság ezt a jelenséget már korábban „beárazta”, lehetett tudni előre, hogy a betegek száma növekedni fog, ennek megfelelőek voltak a gazdasági várakozások is.

A novemberi első mérés azonban már más képet mutat. Az aggodalmak ismét erősödtek, a járványhelyzet további rosszabbodását várja a lakosság.

Az indexek lényegében a tavaszi sokkhelyzet adatait elérő vagy meghaladó értékeket vesznek fel.

Mit várhatunk a jövőre nézve?

Ez persze nagyrészt attól függ, hogy milyen lesz a tényleges járványhelyzet. De attól is, hogy milyen lelkiállapottal várjuk a fejleményeket.

A lakosság lelkiállapota kapcsán két trend tűnik lényegesnek. Először is, egyre komolyabban vesszük a járványt, és egyre inkább szigorításokat várunk el.

A másik az, hogy egyre jobban bízunk védőoltás belátható időn belüli megjelenésében. Azt pedig, hogy a magyar lakosság egyre felelősebb, csak pozitívan lehet értékelni a jövő szempontjából.

Molnár Zoltán senior kutató, kutatási csoportvezető

Adatok: Az NRC koronavírus trackingjének háromhetente futó adatfelvételi hullámai online kérdőíves felmérés keretében vizsgálják a lakossági véleményeket, 1000 fős (a 18-65 éves lakosságra) országosan reprezentatív mintán.


A Pandémia Tracking eddigi idősoros indexei rövid regisztráció után letölthetőek:


Következő koronavírus tracking mérésünk: november végén

Ingyenesen elérhető alapelemzésünk értékes fogyasztói insightokat tartalmaz, emellett pedig lehetőség van saját, exkluzív kérdéseket is feltenni a vizsgálatban.

Feliratkozás az NRC háromheti részletes koronavírus jelentéseire:

hogy az ingyenes NRC Pandémia elemzéseket a jövőben rendszeresen meg tudjuk küldeni Önnek.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Molnár Zoltán további cikkei
Az életkor csak egy szám?

Az életkor csak egy szám?

Annyi mindentől függhetne az, hogy miként látjuk a következő tíz évünket, mennyire látjuk felfelé vagy lefelé menő irányba menni az életünket. Mégis, a jelenlegi

Kutatás a lakás-takarékpénztárakról 2023

2018 őszén egy csapásra megszüntették a lakástakarékpénztári befizetések utáni állami támogatást, ami kutatásaink szerint a termék fő vonzereje volt, gyakorlatilag az biztosította, hogy egyáltalán volt a betéti

hu_HUHU