¿Psicólogo en lugar de IA?

Esther Perel pszichoterapeuta és a New York Times bestseller-írója napjaink egyik legélesebb és legeredetibb hangja a modern kapcsolatok terén. Kilenc nyelven folyékonyan beszél, terápiás gyakorlatot vezet New Yorkban, és szervezési tanácsadóként szolgál a Fortune 500-as cégeknél szerte a világon. Ünnepelt TED-előadásait több mint 20 millióan nézték meg.

Szeptemberben Budapesten, a BrainBar-on adott elő. Szilvi Szücs írása.

Artifivial intimacy – Mesterséges Intimitás

Ez Esther Perel legfrissebb elmélete, amelyre nagyon sokan fognak hivatkozni és egyben tovább gondolni. A szakember arra utal, hogy az AI – vel kapcsolatban rengeteg információ lát napvilágot, minden másodpercben új lehetőségeket tesz az asztalunkra, szinte mindenkit foglalkoztat, hiszen ez a jövőnk, ezzel kell kezdenünk valamit. Ritkán hallunk viszont arról, hogy az AI hogyan fogja megváltoztatni személyes kapcsolatainkat. Hogyan fogja megváltoztatni az elvárásainkat az intimiást illetően.

Pszichológus, mint AI?

A terápia művészete nem az, hogy elmondjam neked azt, amit az imént mondtam az előtted lévő embernek. Valójában olyasmit kell mondani, ami teljesen a pillanatban van, és valószínűleg egészen más, mint amire számítottál. Nem csak egy ötvözete vagyok mindennek, ami felhalmozódott, összefoglalva és rendszerezve, ami fontos. – mondta Esther Perel az előadásán.

A mesterséges intelligenciával az NRC is sokat foglalkozik. De például ezt használjuk használjuk a tárkereső appokban, ha szükségünk van valami instant válaszra, akkor konzultálunk chatbot-terapeutákkal. A mesterséges intimitás rövid időn belül megfoszt minket a valódi kapcsolatoktól. Észrevétlenül kúszik a bőrünk alá a kényelmes online élet, a biztonságosnak hitt, érintéstől mentes kapcsolattartás.

Azok a problémák (maradjunk most a párkapcsolati problémáknál) amelyekkel pszichológushoz fordulunk, általában összetett problémák. Tehát nem egy „igen”-t vagy egy „nem” – et várunk, amikor beülünk abba a bizonyos székbe a szakembernél. Ezek általában dilemmák, amelyeknek egyébként nem feltétlenül van megoldásuk. 

Ezek paradoxonok, amelyekkel foglalkozni kell, beszélni kell róla, összefüggéseket kell keresni, vagy éppen „eltéríteni”. 

A technológia hisz abban, hogy mindenre van megoldás. A dolgokat binárisokká redukálhatod és választ találhatsz, de ez nem igazán történik meg a mindennapi létezésünkben. Tehát nagyon hasznos a mentális egészségünk és kapcsolati életünk bizonyos vonatkozásaiban, de nem érinti az élet konkrét dilemmáit. Mik ezek? Értékkérdések, erkölcsi dilemmák, egzisztenciális kérdések.

Összefoglalva: az AI eddig is a mindennapjaink része volt, de lassan beszivárog oda is, ahova nem biztos, hogy igent mondanánk. Ez pedig nem más, mint a lelkünk, a kapcsolódásaink, a párkapcsolatunk, a dilemmáink, az életünk. Valószínűségek ebben a témában is léteznek és kezdenünk is kell velük valamit, de ahogy a piackutatási eredményeknél is mindig megjegyezzük: a valószínűség az annak a lehetősége, hogy valami bizonyos körülmények között történik, vagy nem. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Artículos sobre temas similares

Navega por las infografías descargables del NRC, utiliza los datos que encuentres, pero por favor, remítenos siempre a nosotros.
Szücs Szilvi további cikkei
es_ESES