A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás mára egy kulcsfontosságú és dinamikusan fejlődő területté vált, amely alapvető szerepet tölt be a vállalatok, kutatók és akadémikusok életében. A piaci trendek gyors változásai és a globális gazdaság kihívásai rávilágítottak arra, hogy a piackutatás nem csupán egy eszköz a vállalatok számára, hanem egy értékes befektetés, amely biztosítja a stabil alapokat a gyors döntéshozatalhoz és sikeres fejlesztésekhez. A globális piackutató ipar értéke több mint 40 milliárd dollárral nőtt 2012 és 2022 között. Az iparág értéke jelenleg meghaladja a 82,62 milliárd dollárt, és nem mutatják a lassulás jeleit. 

Az elmúlt évek során a piackutatás messze túllépett a hosszadalmas és monoton kérdőívek világán. A mai modern piackutatás inkább az adatok mélyebb összefüggéseire, a fogyasztói vélemények aktív bevonására, a vállalati mért és kérdezett adatok közös elemzésére és az agilis, gyors, taktikai tanácsadásra összpontosít. Ebben az új paradigmában a kutatók nem csupán információgyűjtők, hanem stratégiai tanácsadók, akik képesek azonnali reakcióra a piaci változásokra, és értékes támogatást nyújtanak a vállalati döntéshozatali folyamatokban. Cikkünk a 2024-es piackutatási trendek gyűjti össze, míg az NRC research&more podcastjában Falus Tamással (Kantar-Hoffmann) és Géczi Tamással (Inspira Research) beszélgetünk a piackutatás és az AI viszonyáról, az egyre gyorsabban változó fogyasztói világról, Maslowi piramis alsó részének a repedezéséről. 

Mesterséges Intelligencia a piackutatásban: az automatizálás új korszaka

A piackutatás területe az elmúlt évtizedekben számos változáson ment keresztül, de talán a legizgalmasabb fejlődés a mesterséges intelligencia (MI) bevonása. A MI forradalmasítja az adatelemzési folyamatokat, kezdve az ügyféladatoktól a tranzakciós adatokon és fogyasztói véleménykutatásokon át, új távlatokat nyitva ezzel a piackutatásban. A vállalatok most már képesek mélyebb betekintést nyerni a fogyasztói magatartásba, előre jelezni a piaci trendeket és személyre szabott marketingstratégiákat kialakítani.

Az MI nem csak az adatgyűjtés és -elemzés hatékonyságát növeli, hanem lehetővé teszi a piaci reakciók gyorsabb megértését is. A különböző adattípusok közötti megkülönböztetés – az értékes adatok és a „zaj” szétválasztása – kulcsfontosságúvá válik. 

A piackutatás ezen új korszakában két döntő trendre kell figyelnünk: a megatrendekre és a mikrotrendekre. Bár tudom, hogy a piackutatás világát számos trend befolyásolja, úgy vélem, hogy ezek azok a trendek rövid és hosszú távon, amelyek a legnagyobb hatással vannak a szakmánkra. 

Piackutatási trendek 2024
Piackutatási trendek 2024

Piackutatás megatrendek

Automatizáció
Az automatizáció már évek óta a piackutatás szerves része, de jellemzően részfeladatok gyorsítására alkalmazták. A jövőben várhatóan a teljes kutatási folyamat automatizálása lesz a cél.

Mesterséges Intelligencia
Egy szélesebb digitális és technológiai átalakulás része, amely nemcsak az adatfelvételekre, de a kutatói és elemzői munkára is nagy hatással lesz, átformálva ezzel a piackutatás teljes iparágát.

Fogyasztó központú design
A társadalmi és környezeti változások, mint a fenntarthatóságra, a biztonságra való törekvés, átformálják a fogyasztói preferenciákat, a vásárlói elvárásokat és így a vállalatok vízióját is.

Piackutatás mikrotrendek

Agilis kutatás
A hosszú kérdőívek és adatfelvételek mellett egyre több ügyfél keresi a gyors, rövid kérdőívekre és a service design módszerekre épülő kvalitatív megoldásokat.

Mobilfelmérések kora
Az elmúlt 3 évben a kisképernyős, mobilos kérdőívkitöltések száma a 20%-ról, 60%-ra növekedett 2023-ra. A mobilfelmérések növekvő száma megújulásra készteti a piackutatókat.

Online kvalitatív kutatások
A Covid az online térbe “lökte” a kvalitatív kutatásokat és mára már kijelenthető, hogy ez így is marad. A videó alapú online kvalitatív kutatás nemcsak gyorsabb, olcsóbb, de kényelmesebb is.

Mik azok a trendek?

Megatrend

A megatrendek olyan hosszú távú, globális jelenségek, amelyek évtizedek alatt alakulnak ki és átformálják a gazdaságot, a társadalmat és a technológiát. Ezek a trendek, mint például a digitalizáció, a fenntarthatóságra való összpontosítás vagy a demográfiai változások, meghatározó hatást gyakorolnak a piackutatásra, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy hosszú távú stratégiákat alakítsanak ki és fenntartható döntéseket hozzanak. A megatrendek azonosítása kulcsfontosságú a piaci kihívások és lehetőségek megértéséhez.

Mikrotrend

A mikrotrendek rövidebb távú trendek, amelyek néhány éven belül érezhető hatást gyakorolnak a piaci stratégiákra és fogyasztói magatartásra. Ezek a trendek gyorsan változnak, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy azonnal reagáljanak a fogyasztói igények és piaci változások dinamikájára. A mikrotrendek, mint például az új technológiai alkalmazások, a vásárlói preferenciák finomhangolása vagy az aktuális marketingstratégiai változások, segítenek a vállalatoknak abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak és versenyelőnyre tegyenek szert a piacokon.

Escucha esto:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Artículos sobre temas similares

Infografía descargable

Navega por las infografías descargables del NRC, utiliza los datos que encuentres, pero por favor, remítenos siempre a nosotros.
¡Hablemos!

Escríbame o llámeme y responderé a sus preguntas

Podemos ayudarle a rentabilizar rápidamente su inversión en estudios de mercado.
es_ESES