Minőségi piackutatás: Most jöttem a KSH-ból

A piackutatási iparág jelentős átalakuláson megy keresztül, ahol a minőség és a technológiai innovációk egyre inkább meghatározóvá válnak. A GRIT Jelentés megállapításai szerint a piackutatási módszerek kiválasztásánál a minőség marad a legfontosabb szempont a vásárlók számára, míg a költség, ár és sebesség jelentős másodlagos tényezőként szerepelnek​​. Ezen felül a jelentés rámutat arra, hogy bár sok módszertan alkalmazása jelenleg alacsony, továbbra is nagy az érdeklődés a „jövőbe mutató” megközelítések iránt​​.

A minőség és innováció jelentősége a piackutatásban

A piaci dinamikában egy érdekes változás a beszállítók kiválasztásánál a hírnév fokozódó jelentőségére utal, ami a korábbi kapcsolatorientált megközelítés helyébe lép​​. Ez azt jelenti, hogy a beszállítóknak hatékony marketingprogramokat kell kidolgozniuk, amelyek a hírnév növelésére összpontosítanak, különös tekintettel a piaci új belépőkre.

A technológiai beruházások továbbra is fő prioritást élveznek mind a vevők, mind a beszállítók körében. A vevők elsősorban az analitikába, míg a beszállítók a mintaminőségbe fektetnek be​​. Az iparág fokozatosan a technológia-központúság felé mozdul el, ahol a vásárlói prioritások a kapcsolatok helyett a hírnévre helyeződnek át​​. Érdekes megállapítás, hogy bár sokan várták a technológia ígéretét, miszerint felszabadítja a kutatókat az operatív feladatok alól, ez a tendencia nem valósult meg. A technológia inkább növelte a feladatok sávszélességét és áteresztőképességét, anélkül, hogy újraelosztotta volna őket​​.

A 2022-es népszámlálás főbb demográfiai változásai

A 2022-es Magyarországi népszámlálás a Központi Statisztikai Hivatal által végrehajtott, komplex adatgyűjtés volt, melynek során számos fontos demográfiai, iskolázottsági, foglalkoztatottsági, háztartási, és lakásjellemzőt elemeztek​​. 

A 2022-es népszámlálás főbb demográfiai változásai

Az adatok alapján néhány kiemelkedő megállapítást tehetünk:

  • Népességszám csökkenés: A népesség száma 2022-ben 9,603,634 főre csökkent, ami 334 ezer fővel kevesebb az előző, 2011-ben tartott népszámláláshoz képest​​.
  • Korösszetétel és nemek aránya: A népesség idősödő korszerkezetét jelzi, hogy a 65 éves és annál idősebbek száma jelentősen meghaladja a 15 év alattiakét. Ezenkívül, a férfiak és nők aránya is kiegyensúlyozottabbá vált az elmúlt évek során​​.
  • Családi állapot: A házasságkötések számának növekedésével a házasok aránya nem csökkent jelentősen. Azonban a népesség egyharmada soha nem élt házasságban, különösen az 50 év alatti férfiak és nők körében​​.
  • Gyermekvállalás: A gyermeket vállaló nők aránya az elmúlt években lassult, de a 30 év alattiak körében kismértékben mégis emelkedett. A nők többsége legalább egy gyermeket vállalt az élete során​​.
  • Iskolai végzettség: A felnőtt lakosság egyharmada rendelkezik érettségivel, míg további 22%-a diplomával. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya csökkent, ami a magasabb képzettségű nők számának emelkedését is jelzi​​.
  • Gazdasági aktivitás: A foglalkoztatottak aránya nőtt, míg a munkanélküliek száma jelentősen, 58%-kal csökkent 2011 óta. Ez a trend a gazdasági aktivitás növekedését mutatja​​.

Összefoglaló

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint Magyarország népessége jelentős változáson ment keresztül, ami alapvető fontosságú a piaci tendenciák és a fogyasztói magatartás megértéséhez. A népesség csökkenése, amely 2022-ben 9,603,634 főre csökkent (-3,4%) az előző évtizedhez képest, valamint a nemek közötti arány változása és az iskolai végzettség szintjének emelkedése kulcsfontosságú tényezők a hazai reprezentatív kutatások szempontjából. Az NRC ezért kiemelt figyelmet fordít a legfrissebb demográfiai adatokra, hogy a lehető legpontosabb és legrelevánsabb kutatási módszertant alkalmazhassa elemzései során. 

Az NRC kutatói csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy az aktuális népességi adatokat és a társadalmi változásokat figyelembe véve, a legmagasabb minőségű mintavételi technikákat alkalmazza. A népességszám csökkenése és az egyes demográfiai csoportokban bekövetkező változások pontos elemzése lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a változó piaci környezethez igazítsák a kutatási metodológiát. Ez a folyamatos adatfrissítés és a kutatási módszertan finomhangolása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a NRC a hazai vállalatoknak olyan minőségi piackutatási és tanácsadási szolgáltatásokat nyújthasson, amelyek hozzájárulnak üzleti sikerükhöz és piaci pozíciójuk megerősítéséhez.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ingyenes riport letöltése

63f9e795-b232-480e-b3ab-1a4f39851abc

Artikel zu ähnlichen Themen

Stöbern Sie in den herunterladbaren Infografiken des NRC, nutzen Sie die Daten, die Sie finden, aber verweisen Sie bitte immer auf uns.
Lassen Sie uns reden!

Schreiben oder rufen Sie mich an und ich werde Ihre Fragen beantworten

Wir können Ihnen helfen, dass sich Ihre Investition in die Marktforschung schnell auszahlt!
Weitere Artikel von János Klenovszki
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

de_DEDE