Market opening

A piacfeltárás módszere a piackutatás egy másik fontos eleme, amelynek célja új piaci lehetőségek azonosítása és a vállalatok számára releváns piaci trendek, szegmensek, valamint ügyfelek preferenciáinak és igényeinek feltérképezése. A piacfeltárás segíti a vállalatokat abban, hogy megtalálják a piaci réseket és lehetőségeket, és ezáltal jobb üzleti döntéseket hozhassanak.

A piacbecslés módszere választ ad a következő kérdésekre:

A piacfeltárás módszerét akkor érdemes alkalmazni, amikor a vállalat új piacra szeretne belépni, új terméket szeretne bevezetni, vagy egyszerűen szeretné jobban megérteni a jelenlegi piacát. A piacfeltárás segít a vállalatnak abban, hogy jobban megismerje a célközönség igényeit, és ennek alapján hatékonyabb termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki.
  • Market trends: Milyen aktuális trendek jellemzik a piacot, és hogyan befolyásolják a termékfejlesztést és a marketingstratégiát?
  • Fogyasztói preferenciák és igények: Milyen igényeket és elvárásokat támasztanak a fogyasztók az adott termékkategóriában, és hogyan befolyásolhatja ez a vállalat termék- és marketingstratégiáját?
  • Piaci rések: Milyen piaci lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyeket a vállalat kihasználhat a versenytársakkal szemben?
  • Versenytársak elemzése: Milyen termékeket és stratégiákat alkalmaznak a versenytársak, és milyen erősségeket és gyengeségeket találhatunk náluk?
  • Célpiac azonosítása: Melyik piaci szegmensben vagy régióban lehet a legnagyobb sikerrel értékesíteni az új terméket?
  1. Descriptive statistics: Segít összefoglalni a gyűjtött adatokat, például az átlagos értékek, szórások és frekvenciák meghatározásával.
  2. Correlation analysis: Lehetővé teszi a különböző változók közötti összefüggések felfedezését, így segíthet megérteni, hogy mely tényezők befolyásolják a piaci keresletet.
  3. Regressziós analízis: A regressziós analízis segítségével meghatározható, hogy egyes változók hogyan befolyásolják a másikat, így például azt, hogy milyen hatással van a termék ára a keresletre.
  4. Szegmentációs analízis (klaszterelemzés): A piacot homogén csoportokra, azaz szegmensekre osztja, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez segít a célzott marketingstratégiák kialakításában.
  5. Factor analysis: Segít az adatok redukciójában és az összefüggő változók azonosításában, amelyek alapján meghatározhatók a piacot befolyásoló fő tényezők.
Tegyük fel, hogy egy technológiai vállalat új okostelefonok fejlesztésén dolgozik. A piacfeltárás módszerét alkalmazva a vállalat kutatást végez annak érdekében, hogy megtalálja a jelenlegi piaci trendeket, az ügyfelek igényeit és preferenciáit, valamint a piaci réseket, amelyek segítheti új termékek, szolgáltatások kifejleszétést. A kutatás során elemezhetik a versenytársak termékeit és stratégiáit, valamint a fogyasztói véleményeket és viselkedést.
A piacfeltárás eredményei alapján a vállalat hatékonyabban tervezheti meg termékfejlesztési és marketingstratégiáját, növelheti versenyképességét a piacon, és elősegítheti az új termék sikeres bevezetését.

Request for quotation

Contact us with confidence

Request for quotation

Latest articles

Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, elemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  És mit kínálunk cserébe?  Ha magadra ismertél az

Az e-kereskedelem trendjei - 2024

Az e-kereskedelem trendjei – 2024

Az NRC-nél évtizedes távlatban látjuk az e-kereskedelmi trendeket (is), hiszen a legnagyobb magyar online kutatócégként szakmai kötelességünk ezt a területet (is) mérni. Éveken keresztül néztük,

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

Download from

Download a demonstration of the service

en_USEN