Nem kell a púder

Slezsak-Csilla

A nők azok a különös teremtmények, akik képesek reggelente korábban kelni csak azért, hogy eltüntessék a kialvatlanság okozta szem alatti karikákat. Persze előkerülhet még egy s más a tükör előtt, melyek akár éveken át tartó kísérletezés után válhatnak a sminkkészlet állandó részévé. Gondolhatnánk persze, hogy ez a bizonyos tesztelési folyamat kizárólag a drogériák számos márka újabbnál újabb termékeit felsorakoztató polcai előtt történik, ám a magyar nők esetében ezzel – megfeledkezvén a kozmetikai katalógusokról – meglehetősen nagyot tévednénk. Mivel, mikor és miért sminkelnek a magyar nők? És mit szólnak mindehhez a férfiak?

Ötször dúsabb szempillák, akár huszonnégy órán át tartó fedés, háromszor dúsabb ajkak, ellenállhatatlan ragyogás. Ígéretek, melyeket a 18–59 éves magyar nők kétharmada időről időre próbára tesz a tükör előtt. A kísérletező kedvű fiatalabb korosztály a legaktívabb ezen a téren (a sminket használó magyar nők kétharmada még nem töltötte be a 40-et), de az 50 és 59 év közöttiek csaknem fele is sminkeli magát legalább alkalmanként. Elsősorban randevúk és partik alkalmával nyúlnak a sminktáskához, de a munkahelyre, baráti és családi találkozókra is szépítkeznek ilyen módon. Mi több, a sminket használók 14%-ával előfordul, hogy otthonra is kikészíti az arcát. A dolgos hétköznapokhoz inkább hozzátartozik a sminkelési rituálé, mint a hétvégékhez: hétfőtől péntekig a nők 25%-a sminkel mind az öt napon, hétvégén ez az arány csupán 8% – utóbbiak nagyrészt azok közül kerülnek ki, akik hétköznapokon is sminkecsetet ragadnak.

A magyar nők legfőbb segítőtársa – ha sminkelésről van szó – a szempillaspirál. A pillákat dúsító-hosszító festék magasan a legnépszerűbb sminktermék az arcfestéket használó nők körében, legtöbbjük neszesszeréből (65%) minden sminkelésnél előkerül, s csak úgy, mint a szintén a szem kiemelésére szolgáló szemceruza, gyakorlatilag minden sminkelő nő fegyvertárában megtalálható. A top 5-ben még helyet kapott az alapozó, a szemhéjpúder és a szájfény is, így a lista éllovasaival már össze is állt egy szolid nappali smink. Az egykori klasszikus, a rúzs még mindig előkerül az arcfestéket használó nők kétharmadának kelléktárából, bár közülük is csak minden második hölgy teszi hangsúlyossá vele az ajkait minden sminkeléskor. A listát az olyan, leginkább gyakorlott sminkelők számára ajánlott termékek zárják, mint a highlighter és a primer – a ma már a legtöbb drogériában azért beszerezhető extra kellékeket a sminkelő nők egytizede használja kisebb-nagyobb gyakorisággal.

puder_tabla_1

Meglátni és megrendelni

Legyen akár napi rutin vagy az ünnepi alkalmakra való készülődés része, a sminkjük elkészítéséhez szükséges termékek kiválasztásakor a magyar nők kiemelt figyelmet fordítanak az ár-érték arányra. Az értéket a dekorkozmetikumok esetében elsősorban nem annyira a mennyiség, mint inkább a minőség jelenti számukra: a kiszerelés nagysága kevéssé számít, a tartósság viszont annál inkább. A szín és a káros összetevőktől való mentesség csak ezek után kerül górcső alá, a csomagolás kinézete, dizájnja, valamint a márka a kevéssé fontos szempontok közé kerültek.

A 18–59 éves, kisebb-nagyobb gyakorisággal sminkelő magyar nők 27%-a kizárólag Avon terméket használ, a csak Orflame-et használók aránya 4%, a célcsoport 20%-a pedig az Avon mellett még egyetlen másik márka termékeiből válogat.

Amennyiben márkákról beszélünk, a legismertebb dekorkozmetikai termékeket forgalmazó cég az érintett női lakosság körében toronymagasan a hálózati kereskedelem stratégiáját alkalmazó Avon. A sminktermékeket használó nők 44%-a nevezte meg spontán a márkát, támogatottan pedig 96%, így az Avon ismertség tekintetében jóval erősebbnek bizonyul, mint a hasonlóan MLM alapon működő konkurense, az Oriflame. Utóbbit spontán ismertség tekintetében a L’Oreal saját nevét viselő márkája (28%), támogatott ismertségben pedig a Max Factor is megelőzi.

Úgy tűnik tehát, hogy az „Avon – a nőkért” szlogen oda-vissza működik, s nincs ez másképpen akkor sem, ha a márkahasználatot vizsgáljuk. Az elmúlt bő két évtizedben, több tízezer tanácsadója segítségével az Avon lett az a márka, mely – azon kívül, hogy szinte minden, sminktermékekkel akár csak minimálisan is foglalkozó nő ismeri – a legnépszerűbbé vált. Az érintett 18–59 éves női lakosság 65%-a használ Avon terméket, míg az Oriflame vagy a L’Oreal sminkjei csupán 20-20%-uk készletében találhatók meg. Az arckrémekkel, szemránckrémekkel, különböző bőr- és testápolási termékekkel, valamint körömlakkokkal és arcra használt sminktermékekkel együtt a hazai kozmetikai piac több tízmilliárdos bevételt könyvelhet el évente. Utóbbi termékcsoportra, vagyis az arcsminkekre egy sminket használó, 18–59 év közötti magyar nő havonta átlagosan 15 000 Ft-ot költ.

A kevesebb több?

A 18–59 éves magyar lakosság férfi tagjainak mindössze 21%-át zavarja valamilyen szinten a női smink. Ellenérzésük nem a sminkelésre fordított időnek vagy a pénznek, sokkal inkább annak tudható be, hogy természetellenesnek, „túl műnek” találják a sminkelt nőket, 16%-uk pedig kifejezetten sérelmezi, hogy az ellenkező nem mindenféle trükkel igyekszik megvezetni a gyanútlan férfinemet. Az urak valamivel több mint felét általánosságban nem zavarja a smink, 28%-uk pedig semleges maradt a témában. Mondhatnánk persze, hogy ha egy kis pirosító és némi diszkrét szemhéjpúder saját bevallásuk szerint is oly könnyen megtéveszti a férfiakat, honnan is tudhatnák, mennyire zavaró mindez a számukra? Nos, 71%-uk úgy véli, az erősebbik nem igenis képes megállapítani, hogy egy nő ki van-e sminkelve vagy sem, s a nők csupán 16%-a vitatja ebbéli meggyőződésüket.

A sminket használó nőket saját bevallásuk szerint nem az egymásnak és nem is férfiaknak való tetszési vágy vezérli, és azt sem gondolják egyértelműen, hogy a dekorkozmetikumok segítségével ellenállhatatlan szépségre tennének szert. A válaszokból sokkal inkább azt sejthetjük, hogy egyfajta érzést – önbizalmat, törődést, egyediséget – vásárolnak, amikor a drogériák polcairól vagy a kozmetikai cégek katalógusainak kínálatából válogatnak. Az, hogy a megvásárolt termékeket hogyan és milyen mennyiségben használják, már persze ízlés dolga.

Egy klasszikus eset

puder_kepAz erős sminkkel kapcsolatban gyakran hallani az „örömlányos” kifejezést, s ahogyan az attitűd állítások esetében látható, mindkét nem tagjai inkább egyetértenek az erre vonatkozó kijelentéssel. A képen látható sminket különböző szempontok szerint 100-as skálán értékeltettük a két nem képviselőivel. Az erős, sötétvörös rúzs, a hangsúlyos tusvonal a szempillák tövében, az erősen spirálozott szempillákkal és árnyékolt szemhéjjal, valamint egy sötétebb arcpírral ezek alapján a „vad”, „alkalomra való” és „túl erős” címkéknek felelt meg leginkább, mind a férfiak, mind pedig a nők szemében.

Abban, hogy mennyire „örömlányos” a képen látható smink, szintén egyetértés tapasztalható, a 18–59 évesek 100-as skálán 67 pontot adtak a kifejezésre a „szolid” címkével szemben. Az egyetlen apróbb eltérés a férfiak és nők vélekedései között éppen az ellenkező nem véleményének megítélésében mutatkozott: a férfiak szerint valamivel jobban tetszik a nőknek, mint ahogyan azt a nők saját nemükkel kapcsolatban értékelték, a nők szerint pedig valamivel jobban tetszik a férfiaknak, mint a férfiak szerint.

puder_tabla_2Túl nagy ellentétek tehát nem tapasztalhatók a férfi- és női véleményekben sminkelés terén: a mértékkel és kellő szépérzékkel használt smink talán senkinek sem szúr szemet. S bár úgy tűnik, a férfiak valóban inkább a természetességet kedvelik, kifejezett ellenérzésük a sminkkel kapcsolatban sokkal inkább a túlzásoknak, mint a sminkelés tényének szól. A hölgyek tehát bátran válogathatnak tovább, akár személyesen a drogériákban, akár – ahogyan láttuk, inkább ez a jellemző – a katalógusok impozáns fotóin és részletes termékleírásain keresztül. A visszafizetési garancia, a tanácsadók hathatós közreműködése és a tudományos fejlesztéseken alapuló ígéretek a tartósságra és az elmaradhatatlan hatásra, mind-mind elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a tovább alvás helyett a korrektort válasszák – még akkor is, ha mindenféle előzetes kipróbálás nélkül, egy csomagban érkezik.

Az adatok forrása az NRC 1200 fő megkérdezésével, a 18–59 éves magyarországi lakosság körében készült kutatása. Az adatfelvétel 2013 februárjában zajlott.

***

Még több cikk FMCG kutatás témában itt!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hasonló témájú cikkeink

Válogass az NRC letölthető infkgrafiká között, használd fel az adatokat, amelyeket találsz, de kérlek mindig hivatkozz ránk.
Beszélgessünk!

Írj vagy hívj fel és választ adok kérdéseidre

Segítünk abban, hogy a piackutatás egy gyorsan megtérülő befektetés legyen!
Klenovszki János további cikkei
Új kollégát keresünk: piackutatási projektkoordinátor, online kérdőívszerkesztő

Adatelemző, piackutató

Magyarország legnagyobb online piackutató cége, az NRC keresi piackutató, adatelemző kollégáját!  Munkakörhöz tartozó feladatok: Akkor jelentkezz, ha  Előnyt jelent: És mit kínálunk cserébe?  Céginformáció:

A piackutatás 2024-es trendjei

A piackutatás 2024-es trendjei

Piackutatás 2024. Mega-, és mikrotrendek, szakértői beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással a piackutatás jelenéről és jövőjéről az NRC friss podcastjében.

hu_HUHU