¿Cómo crecen los diseñadores y facilitadores de servicios en Hungría?

Csernátony Fannival és Barna Mátéval a MOME oktatóival és hamarosan induló Service Design egyetemi képzés vezetőivel beszélgetve jártuk körbe Service Designnal kapcsolatos legtöbbször elhangzó kérdéseket: 

 • Mi a Service Design és miért fontos alapja a research a folyamatnak?
 • Van-e elég service designer itthon?
 • Mi vár egy ügyfélre, ha úgy érzi, hogy a “makacs problémájára” egy Service Design projekt adhat választ?
 • Mi a Co-Creation workhop?
 • Miért használnak a facilitátorok post-it-et és legót és mi köze ennek a kreativitáshoz?
 • Mikor érdemes a Service Design módszert választani egy vállalatnak?

és miért gondolták úgy, hogy szükség van egyetemi szintű képzésre a MOME oktatói.

Gyertek tartsatok velünk, hallgassatok ránk.

Adatvezérelt Service Design és a Co-Creation workshopok az NRC-től

A Service Design, vagyis a szolgáltatástervezés egy komplex módszertan, amely nem csupán a felhasználói, vagyis ügyfélélményre fókuszál, hanem az összes érintett – munkatársak, vezetők, alvállalkozók – szempontjait és igényeit is figyelembe veszi. Célja tehát nem kevesebb, mint olyan szolgáltatási élmény kialakítása, ami minden résztvevő számára optimális.

A Service Design tehát egyszerre tekinti át a felhasználói élményt és a belső szervezeti folyamatokat. Ez azért különösen fontos, mert az ügyfelek elégedettsége szorosan összefügg a vállalat belső működésével is. Például

egy jól működő csapat, ahol a munkatársak motiváltak, örömmel dolgoznak, és tisztában vannak a céljaikkal, képesek lesznek jobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

Ez a komplexitás és holisztikus megközelítés teszi igazán hatékonnyá a Service Designt. E módszer segítségével a vállalatok nem csupán a termékeiket és szolgáltatásaikat tudják ügyfélközpontúvá tenni, hanem a belső folyamataikat is optimalizálhatják.

NRC Co-Creation workshop

Az NRC olyan Service Design alapú Co-creation, azaz közös alkotás fejlesztői workshopokat kínál, melyek a szolgáltatásfejlesztési folyamat egészét tekintik át. Ezek a workshopok az ügyfelek mellett a vállalat munkatársait és vezetőit is bevonják a folyamatba, és így segítik elő, hogy a fejlesztett szolgáltatás minden érintett számára előnyös legyen:

 1. A felhasználó középpontba helyezése: Az NRC workshopjai a felhasználókat állítják a tervezés középpontjába. Ez biztosítja, hogy a szolgáltatások ténylegesen megfeleljenek a felhasználói igényeknek, növelve ezzel a vásárlói elégedettséget és a piaci siker esélyét.
 2. Kutatásra épülő design: Az NRC szem előtt tartja a kutatás fontosságát a szolgáltatástervezésben. A kutatásra épülő megközelítés révén a vállalatok képesek lesznek mélyebb betekintést nyerni ügyfeleik szokásaiba, igényeibe és elvárásaiba, és így képesek lesznek jobb szolgáltatásokat kialakítani.
 3. Professzionális facilitálás: Az NRC workshopjainak sikere nagyban múlik a facilitátorok szerepén, akik feladata a design folyamat irányítása. Az NRC szakértői segítségével az ötletelési fázisok, a csoportdinamika és a folyamat előrehaladása mind hatékonyan irányítható.
 4. Co-creation workshopok: Az NRC által szervezett közös alkotás műhelyei a résztvevők – ügyfelek, munkatársak, stakeholderek – együttműködésén alapulnak. Ez a közös alkotási folyamat elősegíti az innovációt, és előnyt jelent a fejlesztésben, hiszen az összes érintett bevonásával biztosítja, hogy a megoldások valóban a felhasználói igényeket tükrözzék.
 5. Megértés és tanulás: Az NRC workshopjai nem csak a fejlesztésre koncentrálnak, hanem arra is, hogy a résztvevők mélyebben megértsék a problémákat és a felhasználói szükségleteket. Ez a megértés hozzájárul a hatékonyabb és célzottabb szolgáltatásfejlesztéshez.
 6. Beillesztés fontosság: Tisztában vagyunk azzal, hogy egy fejlesztés csak akkor jó befektetés a vállalat számára, ha az beilleszthető a vállalati folyamatokba, éppen ezért már a részletes kidolgozás első percétől kezdve fókuszban tartjuk a megvalósíthatóság és a vállalati folyamatokba való beilleszthetőség kérdéseit is.

Az NRC Service Design alapú Co-creation fejlesztői workshopjai nem csak a vállalatok szolgáltatásainak fejlesztését segítik elő, hanem az üzleti sikert is növelik. Ezen alkalmak segítségével a vállalatok képesek lesznek jobban megérteni ügyfeleiket, és a kutatásra épülő, felhasználó-központú tervezés által olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek valóban hozzáadott értéket jelentenek számukra. Ez pedig hosszú távon a vállalatok piaci versenyképességét is javítja.

Escucha esto:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Artículos sobre temas similares

Infografía descargable

Navega por las infografías descargables del NRC, utiliza los datos que encuentres, pero por favor, remítenos siempre a nosotros.
¡Hablemos!

Escríbame o llámeme y responderé a sus preguntas

Podemos ayudarle a rentabilizar rápidamente su inversión en estudios de mercado.
es_ESES